latinica  ћирилица
21/04/2018 |  12:45 | Autor: SRNA

Kosačev: Odluka Pjongjanga rezultat kolektivnih napora

Odluka Pjongjanga da obustavi nuklearne i raketne probe više je rezultat kolektivnih napora, uključujući Rusiju i Kinu, nego prijetnje Amerike da će "sa mape izbrisati" Sjevernu Koreju, smatra predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove u Gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačev.
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs) -
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs)

"Ovakav razvog događaja mogao bi biti vijest godine ali to nije kraj dugoročne krize u regionu koji je bio na ivici nuklearnog rata", navodi Kosačev.

Prema njegovim riječima, još mnogo treba učiniti od povratka Sjeverne Koreje u Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i saradnje sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju /IAEA/ do odustajanja Vašingtona od agresivne retorike.

Kosačev je podsjetio da je Rusija u više navrata upozoravala SAD da ne podržava vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje i da je zastupala diplomatski pristup.

"Moskva ni u jednom trenutku nije prekinula dijalog što je bila odgovorna i precizna odluka koja je na kraju urodila plodom. Pobjedila je linija političkog i mirnog rješenja sporova koje je Rusija uporno zastupala u svim situacijama", dodaje Kosačev.

Međutim, Amerika već sebi pripisuje zasluge za odluku Pjongjanga.

Potpredsjednik SAD Majk Pens naveo je da je maksimalni pritisak urodio plodom.

"Američki narod i naši saveznici znaju da toga ne bi bilo bez snažnog rukovodstva predsjednika Donalda Trampa", naveo je Pens u poruci.