latinica  ћирилица
21/04/2018 |  14:36 ⇒ 22/04/2018 | 10:37 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od osnivanja herojske Krupske brigade

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu Krupe na Uni, danas je obilježeno 26 godina od osnivanja 11. Krupske lake pješadijske brigade, koja je brojala 2.810 boraca, od kojih je 310 dalo živote za Republiku Srpsku.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović istakao je da je ova brigada držala 42 kilometra fronta i tokom rata nije odstupila od svojih položaja, ali da na kraju nije uspjela da sačuva sve što je branila.

"To nije bio vojnički poraz ni inferiornost već političke okolnosti", rekao je Milunović danas u Donjem Duboviku.

Milunović je ocijenio da je ova brigada, u kojoj je 946 boraca ranjeno, dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, jer je dala ogromne žrtve.

Јedan od komandanata brigade, pukovnik Ranko Miljatović napomenuo je da je ova brigada formirana da bi odbranila srpski narod.

"Svoj doprinos smo dali koliko smo mogli, a grmečki borci ostali su heroji dostojni svojih predaka", rekao je Miljatović.

Načelnik opštine Mladen Kljajić istakao je da je Krupska brigada spriječila ponavljanje tragedije srpskog naroda u Podrgmeču 1941. godine.

"Zahvaljujući Srbima u Bosanskoj Krupi, koji su na vrijeme prepoznali opasnost, to se nije dogodilo. Svaki pripadnik može da bude ponosan na ratni put brigade", naglasio je Kljajić.

Kljajić je podsjetio da je brigada formirana na današnji dan 1992. godine kao 1. podgrmečka brigada, a da je 10. maja iste godine ušla u sastav Drugog krajiškog korpusa.

On je napomenuo da opštinska uprava cijeni doprinos pripadnika brigade, ali da pomoć koju pruža ova izrazito nerazvijena opština nije dovoljna.

Povodom Dana brigade Kljajić je jutros organizovao prijem za porodice poginulih boraca.

Parastos za poginule pripadnike brigade služen je u Hramu Svetog Јovana Bogoslova.

Kod spomen-obilježja poginulim borcima Krupske brigade vijence su položili pomoćnik ministra za boračko- invalidsku zaštitu Duško Milunović, poslanici u Narodonoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić i Slobodan Protić, te delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, opštine Krupa na Uni, Policijske uprave Prijedor, opštinskih odbora porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, boračke organizacije.