latinica  ћирилица
21/04/2018 |  16:18 ⇒ 22/04/2018 | 10:37 | Autor: RTRS

Bijeljina: Sjećanje na svirepo ubijene borce Vojske Republike Srpske

Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata s područja opštine Tuzla, u Bijeljini je obilježeno 25 godina od stradanja 33 borca Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Oni su na zvjerski način ubijeni na Banj brdu na Majevici na današnji dan 1993. godine. Pomen je služen i za 270 boraca s područja Tuzle poginulih i umrlih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.

Tridesetogodišnji Dragan Mirković poginuo je na Banj brdu na današnji dan prije 25 godina, ostavivši iza sebe suprugu i dvoje male djece koji su odrasli bez oca, čuvajući uspomenu na njega.

- Јa sam imala šest mjeseci, a brat četiri godine kada je otac ubijen. Preteško je živjeti život bez jednog roditelja, ali smo ponosni na našeg oca - kaže Ema Maljković, kćerka pokojnog Dragana Mirkovića. 

Cilj ofanzive tzv. Armije BiH iz pravca Tuzle prema srpskoj Majevici i Semberiji bio je zauzimanje prevoja Banj brdo, osvajanje prostora i presijecanje Republike Srpske, što se nije dogodilo, ali su gubici Vojske Republike Srpske bili ogromni.

- 33 borca su poginula, a nad njih šest je izvršen masakr odsijecanjem dijelova tijela i glava. Јoš 32 borca su ranjena, a 10 zarobljena - kaže Borivoje Đokić, komandant Prvog bataljona Druge majevičke brigade.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da stradanje ovih boraca jasno ukazuje na plan i namjeru neprijatelja srpskog naroda da protjeraju sve što je srpsko sa teritorija koje smatraju svojima.

- Njihov glavni cilj je bilo uspostavljanje 100 odsto muslimanske vlasti na 100 odsto teritorije BiH i to je uzrok i okidač građanskog rata koji se vodio na teritoriji BiH - kaže Savčić.

Miodrag Stevanović, predsjednik Borčake organizacije grada Bijeljina, kaže da Srbi danas imaju slobodu i Republiku Srpsku, ali da nikada neće zaboraviti svoje borce.

- Sve dok smo mi ovdje, njihova žrtva nije uzaludna - ističe Stevanović.

Kroz Drugu majevičku brigadu prošlo je 4.600 boraca, 400 ih je poginulo, a ranjeno više od 900. Brigada je imala veliku odgovornost jer je bila na vratima odbrane Semberije i Posavine, štiteći relej Stolice i srpska sela na području Majevice.