latinica  ћирилица
21/04/2018 |  17:23 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Foča: Građani ukazali na loše uslove na magistralnom putu

Mirnim okupljanjem u fočanskom naselju Dragočava mještani su ukazali na loše uslove na magistralnom putu Foča-Godijeno-Ustiprača. Tvrde da na putu godinama nema ozbiljnijih ulaganja i da su brojne prijetnje po život. Iz Puteva Srpske odgovaraju da na probleme niko nije ukazivao.

Rade Marić svakodnevno saobraća od Godijena do Foče. Kaže da je prava avantura voziti ovom magistralom gdje je sve rupa do rupe i gdje skoro da i nema saobraćajnih znakova. Nešto malo asfalta se nazire i onda makadam. Svako malo zbog toga plaća popravke na vozilu.

- Ne može se po ovom putu normalno voziri, vozim u prvoj brzini jer se od rupa jedva prolazi - kaže Marić.

Put je 1979. godine asfaltiran do sela Slatina. Sredinom devedesetih godina je od lokalnog puta prekategorisan u magistralni, kada su počeli s proširenjem i tu se stalo. Mještani pričaju da je asfalt dobrim dijelom pretvoren u makadam.

- Nema goreg puta od ovog, garantujem da su pojedini seooski putevi bolji od ovog - kaže mještanin Zahir Klinac.

U Putevima Srpske kažu da im niko nije ukazivao na probleme. Ističu da devet kilometara asfaltirane i tri kilometra makadamske dionice do Godijena nastoje održavati na zadovoljavajućem nivou.

Mještani tvrde da su pisali prije dvije godine i ostali bez odgovora. Žalili su se i opštini.

- Јednom ili nijednom u toku godine naiđu, pospu i uguše nas prašinom, a kiša sve ispere iz rupa - kaže Dragoslav Stanojević, predsjednik MZ Godijeno. 

Iz Puteva Republike Srpske kažu da će za desetak dana biti sanirana sva oštećenja i neravnine nastale zimus. Mještani pozivaju nadležne da im pomognu, jer će, kako kažu, biti primorani da ponovo blokiraju put.