latinica  ћирилица
21/04/2018 |  17:36 ⇒ 22/04/2018 | 08:11 | Autor: RTRS

Drvar: Formiran Savez srpskih zavičajnih udruženja

U federalnoj opštini Drvar održana je Osnivačka skupština Saveza srpskih udruženja "Zavičaj", koje ima za cilj opstanak Srba u Federaciji BiH, njihovo zapošljavanje, zaštitu imovine i očuvanje tradicije, kulture i jezika.

Krovni Savez srpskih zavičajnih udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije formiran je kako bi se uspostavilo jedinstveno zajedničko udruženje,koje će imati veći uticaj u državnim, vjerskim, obrazovnim i drugim institucijama na ovom području.

Srbi na Balkanu žive teško, ali su Drvar Glamoč i Bosansko Grahovo crna rupa Evrope, kada je u pitanju njihov materijalni i duhovni opstanak, poručeno je iz Drvara.

- Srpski narod u Federaciji BiH danas je doveden na ivicu opstanka, ali naša borba za osnovna ljudska prava ne prestaje - kaže Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

Duško Radun, načelnik opštine Bosansko Grahovo ističe da je najveći srpskog problemi povratničkog stanovništva neadekvatna zdravstvena zaštita i zapošljavanje u javnim preduzećima.

Formiranjem krovnog Saveza srpskih zavičajnih udruženja zaštićuju se ustavna prava i kulturni identiteta Srba, prije svega, na teritoriji Federacije BiH. Očekuje se i uključenje udruženja iz dijaspore.

- Udruženje je formirano kako bi mogli uticati na određene institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije u cilju preduzimanja mjera za stvaranje uslova za opstanak i ostanak na prostorima Federacije - navodi Brane Pećanac, predsjednik Saveza.

Vlada Republike Srpske pružiće podršku ovoj kategoriji otvaranjem kancelarija za besplatnu pravnu pomoć širom Srpske. Između ostalog, cilj je zaštita srpske imovine i ljudskih prava.

Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Srpske ističe da je ovo jedan od oblika pomoći Srbima u Federaciji BiH.

Iz Srbije poručuju da je ključni preduslov za bolji život Srba na prostorima Federacije BiH jedinstvo srpskih političkih predstavnika.

- Bilo bi dobro da Srbi iz FBiH dođu do jedne zajedničke liste koja bi se mogla zvati srpska lista Opstanak, pošto je opsatnaki ključni problem Srba na ovim područjima. Јa sam ubijeđen da bi takvu jedinstvenu srpsku listu na sledećim izborima u BiH snažno podržali i naši zemljaci koj žive u Srbiji - naglašava Miodrag Linta, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Usvojen je plan i program Saveza koji će sjedište imati u Banjaluci. Do kraja maja, predviđeno je opremanje sjedišta Saveza i uređenje internet stranice.