latinica  ћирилица
21/04/2018 |  18:36 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Povezivanje zemalja zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije

Zemlje regiona zapadnog Balkana najavljuju povezivanje u oblasti digitalizacije. Za bolju saradnju i razvoj potrebno je infrastrukturno povezivanje i prilagođavanje eri digitalizacije, potvrđeno je na regionalnom Digitalnom samitu u Skoplju.

Digitalna transformacija regiona može da podstakne politički i ekonomski razvoj ovog područja. Prvi korak će biti smanjenje i u perspektivi ukidanje cijena rominga po ugledu na ono što je učinjeno u EU.

Procjenjuje se da je državama u regionu potrebno izmedju 1,5 i pet milijardi evra da se približe EU u oblasti digitalizacije. Studija o digitalnoj transformaciji regiona koju su izradili istraživači univerziteta u Gracu i Zagrebu nalazi da uspješna digitalizacija donosi koristi ekonomiji, tržištu rada, ali i vladavini prava i smanjenju korupcije.

- Uvjereni smo da ovaj put treba da pređu zajedno Evropska unija i zapadni Balkan jer digitalizacija ne pravi nikakve izuzetke. Sastavni dio svega toga je da zapadni Balkan ima koristi od većih sposobnosti i mogućnosti koje su pružene novom strategijom proširenja EU i višegodišnjim Akcionim planom za regionalni ekonomski prostor - rekla je Maria Gabriel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Pored digitalne povezanosti, integracije ekonomija zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke bezbjednosti potrebno je raditi na unaprijeđenju digitalnih vještina i znanja koja su neophodna pretpostavka novih "digitalnih" poslova.

Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kaže da Bosni i Hercegovini nedostaje 6.000 IT stručnjaka.

IT industrija je jedan od najvećih poslodavaca jer u prosjeku, za svako novo radno mjesto, generira pet novih radnih mjesta u drugim industrijama. Ekonomski razvoj će zavisiti od politika koje vlasti budu donosile kao i sposobnost zemalja da koriste nove tehnologije.

Vlada u Skoplju je bila domaćin samita organizovanog zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju, u saradnji sa ostalim vladama sa zapadnog Balkana, Evopskom komisijom i njemačkim Federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.