latinica  ћирилица
21/04/2018 |  19:15 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Јedan poziv i jedna marka za Nenada Perovića život znače

Nenadu Peroviću iz Sokoca još je potrebna pomoć. Pozivima na humanitarni broj u decembarskoj akciji, prikupljena je polovina od 110.000 KM, neophodnih za transplantaciju bubrega na Klinici u Grenoblu, u Francuskoj. Transplantacija je jedini spas za Nenada. Zato, do kraja mjeseca ponovo pozovimo broj 1458. Nenad i njegova porodica vjeruju u našu humanost.

Uz dijagnozu hronični zapaljenski bubrežni sindrom, po svemu sudeći uzrokovan autoimunom bolešću lupus nefritis, bez transplantacije, nažalost, Nenadove prognoze nisu dobre. Ova bolest postepeno napada sva zdrava tkiva- skeletni i vaskularni sistem, kožu, pluća, ugrožava vid... Iscrpljujuće dijalize tri puta nedjeljno, za Nenada, koga je bolest obhrvala u najboljim godinama, samo su nastavak agonije.

- Teško podnosim sve to. Јoš su mi vrijednosti kreatinina viskoe, tako da je ovo sve samo životarenje - priča Nenad.

Njegova supruga Ljiljana kaže da su na početku liječenja očekivali poboljšanje.

- Zaprepastilo me je da se nakon šest mjeseci dijalize vrijednosti kreatina se ne pomiču - kaže Ljiljana.

Nenad je 71. godište, ali je zbog bolesti onemogućen da radi. Brižna supruga Ljuljana, jedini je hranilac tročlane porodice. Nadu u Nenadovo ozdravljenje nisu izgubili, jer vjeruju u ljudskost i humanost.

- Doktor je rekao da će Nenadovi bubrezi izdržati tri ili četiri godine. Izdržali su četiri, a vjerujem da će ljudi pomoći, mi smo optimisti - kaže ona.

Nenad je zahvalio svim dobrim ljudima za pomoć: "Hvala svima koji su mi pomogli i što mi i dalje pomažu".

I zaista, mnogi se već jesu odazvali i pomogli. Sokolački košarkaši prihode od ulaznica redovno prebacuju na Nenadov žiro račun u NLB banci, a primjera je isuviše da bi se nabrojali. Udruženje Aurora obezbijedilo je humanitarni broj, koji je aktivan do kraja aprila.

Potrebno je tek da polovina stanovnika Srpske bar jednom pozove 1458 i Nenadov put ka ozdravljenju biće siguran. Јedan poziv i jedna marka za Nenada Perovića život znače.