latinica  ћирилица
22/04/2018 |  09:57 ⇒ 10:27 | Autor: SRNA

Najviši stepen mjera bezbjednosti tokom posjete ruske delegacije Srpskoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeće u utorak, 24. aprila najviši stepen mjera bezbjednosti povodom posjete Srpskoj delegacije Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije na čelu sa predsjednicom Valentinom Matvijenko.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

U sklopu mjera bezbjednosti u vrijeme dolaska delegacije u utorak, 24. aprila, od 11.00 do 12.00 časova i u vrijeme odlaska od 16.00 do 17.00 časova, od aerodroma u Mahovljanima do Banjaluke biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila dijelom magistralnog puta Laktaši-Gradiška, od skretanja za aerodrom do Aleksandrovca, od Aleksandrovca do Aleksandrovačke petlje, dionica auto-puta Gradiška-Banjaluka.

U tim vremenskim intervalima za sva motorna vozila biće zabranjen saobraćaj od Aleksandrovačke petlje do Klašnica, zapadni tranzit, Ulica Krajiških brigada - Ulica Ranka Šipke - Ulica Vuka Karadžića - Ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića - Ulica Bana Todora Lazarevića, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Na trasi kretanja delegacije u ovim vremenskim intervalima biće ograničeno i kretanje drugih učesnika u saobraćaju, uključujući bicikliste i pješake.

MUP je apelovao na građane da na toj trasi puta ne ostavljaju parkirana vozila, kao i da u utorak izbjegavaju kretanje ovom trasom i užim centrom grada jer će veliki broj saobraćajnica biti zatvoren za saobraćaj i ograničeno kretanje pješaka.

"Apelujemo na sve građane da se pridržavaju uputstava Ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ruske delegacije. Građanima savjetujemo da obavezno poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, izbjegavaju nošenje ruksaka i torbi i da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument", navodi se u saopštenju MUP-a.

Građanima se savjetuje i da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na terase, krovove zgrada i slično.

MUP obavještava predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane da je na području trase kretanja i užeg centra Banjaluke zabranjena upotreba dronova.

"Predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje svih događaja koji se organizuju povodom posjete ruske delegacije, treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju", naglašava se u saopštenju.

Predstavnici medija su dužni da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, a sve informacije, predstavnici medija mogu dobiti od Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike.

U užem centru grada, u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Srpska do raskrsnice sa Alejom Svetog Save, u Ulici Bana Milosavljevića, u Ulici Srpska, od raskrsnice sa Ulicom Bana Milosavljevića do raskrsnice sa Ulicom Ivana Franje Јukića, od 9.00 do 17.00 časova na snazi je naredba o zabrani rada ugostiteljskih, trgovačkih i drugih objekata u kojima se pruža uslužna djelatnost, te točenje alkoholnih pića.

ZABRANA PREVOZA EKSPLOZIVNIH MATERIЈA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Laktaša, s ciljem preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom posjete delegacije Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije.

Zabrana za područje grada Istočno Sarajevo važi sutra od 15.00 do 22.00 časa, a za područje Banjaluke i Laktaša u utorak, 24. aprila, od 6.00 do 19.00 časova, saopšteno je iz MUP-a.

U utorak, 24. aprila, od 9.00 do 18.00 časova biće zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase na dionici puta aerodrom u Mahovljanima - Aleksandrovac - auto-put Gradiška-Banjaluka - naplatne kućice Јakupovci - Klašnice - uključenje na brzi put - M-16, kao i banjalučkim ulicama Krajiških brigada, Ranka Šipke, Vuka Karadžića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Olimpijskih pobjednika.

Ova zabrana ne odnosi se na teretna vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima obezbjeđenja povodom akcije pod nazivom "Republika Srpska 2018".

MUP Srpske, policijske uprave i policijske stanice u ovom periodu neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.