latinica  ћирилица
22/04/2018 |  10:43 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Mihajlović: Zabrana ulaska Vulinu je kršenje najosnovnijih prava

Zabrana ulaska u Hrvatsku članu Vlade Srbije Aleksandru Vulinu zbog jedne izjave u medijima predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović - Foto: TANЈUG
Zorana MihajlovićFoto: TANЈUG

"Ova zabrana svakako neće doprinijeti dobrim odnosima Srbije i Hrvatske koji su tek počeli da se popravljaju", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Napominjući da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna prava na kojima počiva EU, Mihajlovićeva je ocijenila da ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe.

"Ako se ovakva odluka donese u vrijeme kada se Srbi, Јevreji, Romi i Hrvati sjećaju stradanja u ustaškom logoru Јasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da Hrvatska ima pravo da joj se ne sviđa to što govori član Vlade Srbije, kao što se i nikome u Srbiji ne sviđa ono što posljednjih dana o Srbiji govore hrvatski zvaničnici, nakon navodnog incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

"Samo Srbija nije i neće biti ono predstavlja Vojislav Šešelj i mi ćemo i dalje činiti sve da sačuvamo stabilnost u regionu", naglašava Mihajlovićeva.

S druge strane, kaže ona, Hrvatska pokazuje da ima mnogo, mnogo sličnih Šešelju, jer odluku o zabrani ulaska ministru Vlade Srbije može da donese samo onaj ko je još zarobljen u politici prošlosti, nacionalizma i zločina nad drugim narodima.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je juče saopštilo da do daljeg ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku zbog izjave da o njegovom dolasku u tu zemlju može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri.