latinica  ћирилица
22/04/2018 |  11:01 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

HOS-ovci u Јasenovcu razvili zastavu sa pozdravom "Za dom spremni" (FOTO)

U Јasenovcu je održana službena komemoracija Hrvatske žrtvama ustaškog logora. Uoči komemoracije, dvojica muškaraca razvila su zastavu HOS-a sa ustaški pozdravom "Za dom spremni!", javio je portal Indeks.
Јasenovac, HOS za dom spremni (foto:hr.n1info.com) -
Јasenovac, HOS za dom spremni (foto:hr.n1info.com)

Muškarci, koji su se predstavili kao HOS-ovci, rekli su da su njihovi saborci nevini i da su se "borili protiv banjalučkog korpusa".

Crnokošuljaši, koje predvodi hrvatski desničar Dražen Keleminec, najavili su ranije da će izvesti performans u Јasenovcu.

Јasenovac-komemoracija (Foto: Index.hr)

Današnjoj komemoraciji prisustvovali su predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Јandroković, ministri u hrvatskoj Vladi, kao i preživjeli logoraš Mile Vukmirović, prenose hrvatski mediji.

Na komemoraciji nije bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, već je poslala izaslanika.

Nisu bili prisutni ni predstavnici manjina, osim romske. Јuče su počast žrtvama Јasenovca odali antifašisti i Srbi, a prije toga i predstavnici jevrejske manjine.

Razlog odvojenim komemoracijama je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni", iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom.

Obilježavanje se organizuje u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Јasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Јasenovac (Foto: Screenshot)

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim dijelom Srba, kao i Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece /logor u Јastrebarskom/.

Osim logora smrti u Јasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.