latinica  ћирилица
22/04/2018 |  11:19 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Banjaluka: Prijem za delegaciju iz Sankt Petersburga

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić primio je danas delegaciju distrikta Vasiljevska ostrva, dijela Sankt Petersburga, koja boravi u Banjaluci povodom obilježavanja Dana grada.

Radojičić je rekao da Banjaluka i Republika Srpska godinama sarađuju sa Rusijom, a naročito sa Sankt Petersburgom koji je jedan od prijatelja Banjaluke, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Ako gledamo istorijski, Sankt Petersburg je grad heroj Drugog svjetskog rata, a Banjaluka danas obilježava godišnjicu oslobođenja od fašizma 1945. godine. Možemo da napravimo jednu istorijsku paralelu između tog velikog grada i jednog malog na Balkanu, koji su ponosni na svoju antifašističku tradiciju - rekao je Radojičić.

On je naglasio da postoje brojne oblasti saradnje u kojima su već ostvareni kontakti i u okviru koje će grupa umjetnika i kulturnih radnika iz Banjaluke idućeg mjeseca otputovati u Sankt Petersburg, te da su umjetnici koji dolaze iz ovog ruskog grada i danas gosti Banjaluke.

- Cijenimo da postoje i mogućnosti za saradnju i u drugim oblastima, poput privredne i u kontaktima mladih, odnosno škola i univerziteta. Delegacija Sankt Petersburga i sutra će razgovarati sa načelnicima pojedinih odjeljenja Gradske uprave o konkretnim oblastima saradnje - zaključio je Radojičić.

Rukovodilac administracije distrikta Vasiljevskog ostrva Sankt Petersburga Јulija Kiseljova, izrazila je zadovoljstvo  boravkom u Banjaluci. Prenijela je čestitke građanima povodom Dana grada.

- Zaista postoji mnogo lijepih veza između Sankt Petersburga i Banjaluke. Imamo dosta oblasti za saradnju. Svi naši istorijski odnosi, takođe, doprinose tome da imamo jako dobru platformu za buduću saradnju. Dakle, imamo jako dobre perspektive na kojima predstoji dalji rad, prije svega u oblasti industrije, kulture i obrazovanja. S obzirom na to da postoji želja obje strane za saradnjom, vjerujem da ćemo imati veliki uspjeh u tome - rekla je Kiseljova.