latinica  ћирилица
22/04/2018 |  19:49 ⇒ 23/04/2018 | 08:42 | Autor: RTRS

Cvijanovićevoj i Taliću dodijeljena nagrada "Ključ grada" (FOTO/VIDEO)

Brojnim manifestacijama Banjaluka je obilježila Dan grada i 73 godine oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je na Svečanoj akademiji da u Banjaluci svi imaju šansu za ugodan život i dodao da Republika Srpska može biti ponosna na Banjaluku.

 

Radojičić je pozdravio sve goste Svečane akademije i istakao da je početak ove akademije obilježilo gledanje unaprijed i 2024. godinu i kandidaturi Banjaluke za evropski grad kulture 2024. godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je u obraćanju prisutnima da je Banjaluka ponosna na 22. april, dan kada je prije 73 godine poražen fašizam i dočekana sloboda, kao i na antifašističku tradiciju.

On je istakao da Banjaluka uživa veliku podršku republičkih vlasti, te je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Željki Cvijanović i Vladi Srpske za milionske projekte koji su u korist grada i građana.

"Banjalučani su ponosi na svoj zeleni grad, grad sporta i kulture", rekao je Radojičić.

On je u obraćanju prisutnima podsjetio na sve ono što je do sada urađeno u Banjaluci i šta slijedi u narednom periodu.

Radojičić je rekao da se izgled centra grada nalazi pred "uzbudljivim promjenama".

Premijerki Republike Srpske Željki Cvijanović i direktoru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Goranu Taliću, dodijeljene su ovogodišnje nagrade "Ključ grada" sa poveljom počasnog građanina, povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka.

Cvijanović - Radojičić - uručenje nagrade

Cvijanovićevoj se nagrada "Ključ grada" sa poveljom dodjeljuje kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja za grad, a Taliću za humana djela, doprinos i postignute rezultate u razvoju Zavoda i unapređenje zdravstvenog sistema.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Zlatni grb dodijeljen je rukometnom stručnjaku Velimiru Petkoviću, reditelju Nikoli Pejakoviću, profesoru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Biljani Antunović i etnologu Danijeli Đukanović.

Plakete i nagrade grada dodijeljene su zaslužnim pojedincima, sportistima, udruženjima i društvima.

Odluku o aprilskim nagradama, koje su dodijeljene povodom Dana grada i 73 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, donijela je Skupština grada Banjaluka.

Na fasadi Banskog dvora u Banjaluci večeras je prikazana video-instalacija upriličena povodom 22. aprila, Dana grada i kandidature Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

Video-instalacija je predstavljala svojevrsnu igru svjetlosti i svjetlosnih linija u apstraktnim geometrijskim formama, praćenim muzičkom podlogom.

 Ovom događaju prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i brojni građani.

Igor Radojičić (Foto: RTRS)

Delegacija Narodne skupštine i ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović položili vijence na Trgu palih boraca.

Svečana akademija povodom Dana grada Banjaluka (Foto: RTRS)

Polaganju vijenaca prethodio je svečani prijem u Kulturnom centru Banski dvor za delegacije gradova koje prisustvuju obilježavanju Dana grada.

Gradonačelnik Banjaluke primio je i delegaciju distrikta Vasiljevska ostrva, dijela Sankt Petersburga, te delagaciju makedonskog grada Kumanovo.

Povodom Dana grada, gradonačelnik Igor Radojičić i direktor kompanije "Telemaks" Arijana Maksimčuk u parku kod spomenika Banu Milosavljeviću pustili su u funkciju solarno stablo, namijenjeno za punjenje mobilnih telefona.

Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, koja je uputila čestitku gradonačelniku i građanima Banjaluke.