X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/04/2018 |  07:56 ⇒ 19:58 | Izvor: RTRS

Žalbeni pretres Karadžiću, odbrana traži novo suđenje

Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je naslijedio Haški tribunal, počeo je žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tim odbrane, iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova. Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom vijeću, zatražili su da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspjeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocjenjuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

On je napomenuo da će poslije ovog žalbenog pretresa uslijediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo uslijediti do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.