latinica  ћирилица
23/04/2018 |  11:59 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Teslić: Završeni susreti banja jugoistočne Evrope

Trodnevni susreti banja jugoistočne Evrope "Siespa", završeni su u "Banji Vrućici" kod Teslića. Okupili su više od 100 predstavnika banja i poručili da banjski turizam ima perspektivu i da je značajan za razvoj zemalja iz regiona.

Banjski centri jugoistočne Evrope mogu biti nosioci zdravstvenog turizma i u tom smislu potrebno je formiranje regionalnih turističkih proizvoda iz ove oblasti. Domaćin susreta Banja Vrućica zadovoljan je svojim pozicioniranjem u regionu.

"Već svi sada znaju u Hrvatskoj i Sloveniji za "Banju Vrućicu". Nama su na godišnjem nivou 35% gostiju iz inostranstva, mahom je to još uvijek prostor bivše Јugoslavije. Dominiraju gosti iz Hrvatske sa preko 60.000 noćenja, zatim slijede gosti iz Srbije i Slovenije", rekao je generalni direktor ZTC "Banja Vrućica" Aleksandar Radošević.

Učesnici ovih susreta iskoristili su ovu priliku za razmjene iskustva, edukaciju i druženje. Nisu izostali ni planovi o budućoj zajedničkoj saradnji.

"Izuzetno nam je drago što smo na ovoj manifestaciji i nadam se da je to samo početak jedne buduće plodonosne saradnje", ističe izvršni direktor Instituta "Dr Simo Milošević" iz Igala Gordana Rajović.

Maja Vermezović, predstavnica Specijalne bolnice "Čigota", akcenat stavlja na širenje saradnje sa ustanovama kao što je Čigota, to jeste sa banjskim i klimatskim liječilištima.

U Republici Srpskoj banje imaju veliki potencijal. One su nosioci razvoja turizma, s obzirom na broj posjetilaca i noćenja.

"Naime, upravo su banje prostori gdje se ostvaruje najduža dužina boravka, preko pet dana u prosjeku, što nam daje za pravo da taj turizam ima svoju budućnost u Republici Srpskoj", kaže savjetnik ministra za trgovinu i turizam u Vladi Republike Srpske Aleksandar Đurić.

Posebna pažnja posvećena je temama iz oblasti zdravstva, opštih i savremenih tendencija u banjskom poslovanju, arhitekturi velnes objekata i digitalnom marketingu.