latinica  ћирилица
23/04/2018 |  13:07 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Vrsta cvijeća u Holandiji dobila ime po Banjaluci

S proljećem sve je užurbano, sve bismo htjeli vidjeti, posjetiti, uživati, uraditi. Najčešće ni ne obratimo pažnju na ljepote proljeća, kada sve olista i procvjeta. Ono što ni mnogi Banjalučani nisu znali, to je da je jedna vrsta cvijeća dobila ime po njihovom gradu, i to u postojbini tulipana - Holandiji.

Banjalučanina Petra Đurića, daleke 1968. godine, život je sasvim slučajno odveo u Holandiju.

Radeći kod poznatog proizvođača gerbera i anturijuma, zavolio je ovu zemlju, cvijeće i naučio holandski jezik. Kad se vratio u rodni kraj, napravio je i prvi staklenik u Lipiku.

"Njemu je želja bila da čitavo Lijevče polje i sav ovaj naš kraj pretvori u malu Holandiju. On je vidio da Holandiji fali plodne zemlje. A kod nas je to sve na dohvat ruke. I htio je da to holandsko znanje prenese kod nas", kaže cvjećarka Јelena Đukić, kćerka Petra Đurića.

Od osnivanja, firma "Cvjećar", u saradnji sa jednom holandskom firmom, počela je proizvoditi lukovice tulipana. Na poljima u banjalučkom naselju Trn proizvodili su dvije sorte, žute i crvene boje.

Naslijedivši ljubav prema cvijeću od oca, Јelena se danas profesionalno bavi prodajom i aranžiranjem. Radeći sa dobavljačima i ugledavši ime Banjaluka, pisala je Muzeju tulipana u Amsterdamu i pitala otkud baš ovo ime jednoj vrsti tulipana.

"Oni su rekli da je nastalo igrom sorti apeldorn gold i apeldorn crveni. I da je dobio ime po našem lijepom gradu. A onda sam krenula unazad i pronašla da su u 'Cvjećaru' baš 1974. godine, te dvije sorte tulipana uzgajali. I mislim da to uopšte nije slučajno! Taj neko je znao da to potiče iz Banjaluke", ističe ona.

Banjaluka se vraća cvijeću i, u bivšoj Јugoslaviji poznatoj, Izložbi, koja će ove godine biti održana od 17. – 19. maja u Domu omladine.

Prošetate li glavnom banjalučkom ulicom i parkom "Petar Kočić", vjerujemo da ćete ove prekrasne tulipane sada gledati sa ponosom. Јer oni, jedinstveni i prelijepi, proslavljaju ime ovog grada.