latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:24 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Od novembra sa banjalučkog aerodroma "Rajan erom" do Belgije i Njemačke

Nakon brojnih najava i velikih nagađanja konačno je poznato – sa banjalučkog aerodroma letjeće avioni "Rajan er".

Јedan od najpupularnijih i najuspješnijih niskotarifnih avio-prevoznika ovu je informaciju objavio na svojoj službenoj stranici. Od jeseni, avioni će iz Banjaluke letjeti za Brisel i Memingen.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović ranije je rekla da je sve dogovoreno, ali da nema pravo u ime Vlade da to saopšti, dok to ne potvrdi kompanija.

- Mislim da će ona to uraditi sljedeće sedmice. Očekujem da će biti poznato za nekoliko dana - istakla je Cvijanovićeva.

Tri dana nakon premijerkine najave, konačno je poznato. Sa banjalučkog aerodroma letjeće avioni irskog "Rajan er-a".

"Rajan er", evropski avio-prevoznik broj jedan, danas objavljuje svoje prve letove iz BiH sa dvije nove rute, iz Banjaluke ka Briselu i Memingenu. Obje rute biće otvorene dva puta sedmično od novembra, kao dio rasporeda za zimu 2018.

Prvi avion irskog Rajanera poletjeće za Brisel i to 29. oktobra. Dan poslije letjeće i onaj za Meningem. Ukoliko već sada pokušate realizovati svoju katru, ona će za oba pravca u jednom smjeru koštati 20 evra.

Ovakva ponuda je umanjena i važi do srijede u ponoć. Već nakon toga, avio-prevoznik objaviće pune cijene letova. BiH tako je postala 37. zemlja, koju sa više od 400 aviona, gotovo 13.000 zaposlenih i oko dvije hiljade letova dnevno povezuje "Rajan er", jedan od najvećih, ali i najuspješnijih niskotarifnih avio-prevoznika.

Ovu vijest, resorni ministar i direktor banjalučkog aerodroma, koji je naglasio podršku vlade, uz šampanjac su podijelili sa medijima.

- Ti aerodromi za nas mogu biti izuzetno značajni. Preko tih aerodroma imamo mogućnost konekcije sa više od 90 destinacija u raznim evropskim gradovima - rekao je Duško Kovačević direktor Aerodroma Banjaluka.

Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza Republike Srpske ističe da nije bilo specijalnih uslova osim jednog.

"Da se obezbjedi mogućnost naleta iz drugog pravca, to je kako definišu u Kontroli leta pravac 35. Prošli mjesec sam bio u Mostaru u sjedištu Kontrole, rečeno mi je da postoji takva mogućnost - objasnio je Trninić.

Detalji ugovora sa Ircima još su tajna, pa tako nije poznato jesu li tražili subvencije. Ipak, pregovori za nove destinacije se nastavljaju, a iako će "Rajan er" imati prioritet, banjalučki Aerodrom neće ostati zatvoren za druge kompanije.

"Sve destinacije koje su interesantne našim građanima i privrednicima će biti analizirane, i te kompanije će vidjeti imaju li interes ili ne - kaže Trninić.

Kovačević ističe da je "Rajaner" ušao sa velikom ambicijom na naš aerodrom i uvjeren je da će sa ove dvije destinacije već sljedeće godine ići na četiri.

Iako često hvaljena zbog uspješnog poslovanja i niskih cijena, ovu kompaniju kritikuju sindikati zbog odnosa prema zaposlenima, skrivenih taksi i dodatnih naplata za putnike. Urpkos svemu, prema internom istraživanju u prva tri mjeseca ove godine čak 92 odsto putnika zadovoljno je uslugama.