latinica  ћирилица
23/04/2018 |  21:09 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Izetbegović: Obratićemo se EK zbog poteza Zagreba

BiH će obavijestiti Evropsku komisiju da je Hrvatska, uprkos svim upozorenjima, današnjim potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta nastavila realizaciju spornog projekta, najavio je večeras predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Pelješki most - Foto: vecernji.hr
Pelješki mostFoto: vecernji.hr

- BiH će preduzeti i druge korake da bi zaštitila pravo koje joj pripada prema Konvenciji UN o pravu mora - navodi Izetbegović.

U saopštenju iz njegovog kabineta, podsjeća se da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i zvanično zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok ne bude riješeno otvoreno pitanje u vezi sa identifikacijom morske granične linije i pristupom BiH otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom UN o pravu mora.

To je jedinstven i jasan stav BiH o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta, navodi se u saopštenju i dodaje da je Hrvatska zvanično o tome obaviještena u više navrta.

Taj stav je potvrdio prošle godine Predstavnički dom PS BiH, tražeći od Savjeta ministara da Hrvatskoj uputi notu i zatraži da budu obustavljene sve aktivnosti na izgradnji mosta dok ne bude postignuta potpuna obostrana saglasnost. I o tome je Hrvatska obaviještena.

Vlasti Hrvatske su krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor sa BiH.