latinica  ћирилица
24/04/2018 |  10:07 | Autor: SRNA

Lavrov: Kontakti sa Parizom će razjasniti saradnju u Siriji

Rusija očekuje da će kontakti sa Francuskom razjasniti pitanje kako sarađivati na pronalaženju rješenja za sukobe u Siriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
Sergej LavrovFoto: TANЈUG

On je napomenuo da pojedine države sprovode politiku uništavanja Sirije i ukazao na utvrđivanje SAD na istočnoj obali rijeke Eufrat.

Lavrov je izjavio da francuski predsjednik Emanuel Makron podržava takve korake SAD.

Makron je nedavno izjavio da SAD ne bi trebalo da napuste Siriju i da bi koalicija predvođena američkom vojskom trebalo da ostane dok ne postave pravila kakva bi zadovoljila zapadne zemlje.

"To je očigledno miješanje u unutrašnju politiku i kršenje svih normi međunarodnog zakona i pristojnosti", naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je izrazio nadu da će kontakti sa Parizom razjasniti način dalje saradnje u Siriji i da će se nadgledati sva pravila i norme međunarodnog zakona i tijela UN, prenio je TASS.

Lavrov je podsjetio da je Makron juče telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da je ruski predsjednik potvrdio stav i spremnost Moskve da koordiniše stavove sa francuskim partnerima.

Ruski ministar je danas prisustvovao sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova država članica Šangajske organizacije za saradnju /SCO/ u Pekingu.