latinica  ћирилица
24/04/2018 |  11:11 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Milić: Distriktu Brčko je potrebna jasno definisana politika privrednog razvoja

Kroz različite vidove subvencija i podsticaja iz Budžeta distrikta Brčko, za privredu se godišnje izdvaja više desetina miliona maraka. Bez obzira na finansijske subvencije, zbog jasno nedefinisane privredne politike ne vide se konkretni efekti.

Ermin DŽindić, jedan je od brčanskih privrednika, koji koristi podsticajne mjere, ali ističe, ni one nisu svima na isti način dostupne. Privrednici u Distriktu za nove zaposlene imaju subvencije za poreze i doprinose, a poslodavac daje platu. Međutim, i tu su problemi.

"Ispada da je praktičnije da zaposlite čovjeka na dvije godine i otpustite ga. Da budem direktan, onda primite nove ljude, ne skidate nikog sa biroa, jer to je zamjena jedan za jedan. Dok oni koji to rade, ne dobijaju nikakvu stimulaciju na to", kaže privrednik Ermin DŽidnić.

U Privrednoj komori distrikta Brčko navode da nije rijedak ni slučaj da pojedinci iz javnih institucija zaobilaze pravila igre.

"Pojedinci uzimaju sebi za pravo da rade posao, koji nije u njihovoj nadležnosti, odnosno, bave se poslom za koji nisu ni stručni ni kompetentni. Taj posao pripada nekom sasvim drugom, ako je riječ o privredi, Privrednoj komori ili Odjeljenju za privredu", istakao je predsjednik Privredne komore distrikta Brčko Јelenko Ilić.

Gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić navodi da u Brčkom mora postojati jasno definisana politika privrednog razvoja, kao i sistem odgovornosti.

"Ono što je najvažnije za nas u ovom trenutku jeste da je primjetan pojačan interes za prostor distrikta Brčko. Da li su to pozitivni efekti, prošle godine održanog, ekonomskog foruma ili ne, u ovom trenutku je manje važno. Bitno je da kada dođu ti investitori pokažemo jedinstven nastup i u samom startu pokažemo da smo ozbiljna sredina", rekao je Milić.

Za podsticaje u privredi u 2018. godini izdvojeno je 8,3 miliona maraka. 1,2 miliona je za subvencije kamatnih stopa privrednih kredita, 500 hiljada maraka za projekte samozapošljavanja i pilot projekat od 100 hiljada maraka - subvencije cijene zakupnine poslovnog prostora u visini doprinosa za zaposlena lica.