latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:18 | Autor: SRNA

Špirić: Niko nema razloga da se boji inicijative predsjednika Dodika

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da, ukoliko je sve u BiH legalno po pitanju kontrole naoružanja, niko nema razloga da se plaši prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o formiranju zajedničke parlamentarne komisije koja će ispitati šta je od naoružanja proizvedenog u BiH namijenjeno za izvoz, a šta za potrebe Oružanih snaga BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"Volio bih da postoji kontrola naoružanja, s obzirom na veliki zaostatak oružja nakon rata i na razvoj namjenske industrije. Zapravo, ako je sve legalno, niko nema razloga da se plaši prijedloga predsjednika Dodika da se formira zajednička parlamentarna komisija. Dok postoji odbojnost da se formira komisija, postoji i sumnja", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

Poslanik SNSD-a ističe da je poželjno u svakoj zemlji da se razvija namjenska industrija, ali uz uslov da sve bude pod strogom kontrolom.

"Bojim se da naoružanje iz BiH, a različiti novinski tekstovi na to ukazuju, završava u rukama terorista. Da li legalno ili ilegalno, ne znam. To bi, u svakom slučaju, trebalo ispitati", poručio je Špirić.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da pitanje kontrole naoružanja i namjenske industrije treba postaviti resornim entitetskim ministarstvima i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović je, odgovarajući na pitanje o kontroli naoružanja i radu namjenske industrije, rekao da BiH ima Zakon o oružju i da "ako nešto ne valja, treba ga mijenjati".

Poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić je odgovorajući na pitanje o kontroli proizvodnje i izvoza naoružanja rekao da je "dosta zveckanja oružjem". "Nemam podataka o kontroli oružja, to imaju nadležne komisije", dodao je Đonlagić.

Pitanje kontrole i izvoza naoružanja izbilo je u prvi plan nakon ratnohuškačkih izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića od 16. aprila u Ahmićima u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH.