latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:02 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Vlada subvencioniše cijene osiguranja u poljoprivredi

Da bi motivisali poljoprivrednike da osiguraju usjeve, Vlada Srpske subvencioniše 50% cijene osiguranja. U prošloj godini 144 gazdinstva osigurala su proizvodnju, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu.
Osiguranje usjeva - Foto: RTRS
Osiguranje usjevaFoto: RTRS

Osiguranje usjeva je simboličan trošak u odnosu na uložena sredstva u proizvodnju, kaže Branimir Andrić koji na 170 ha proizvodi žitarice i industrijsko bilje.

Zbog velikih ulaganja ne rizikuje. Redovno osigura usjeve.

- Za jedan ha repice treba od 900 do 1.400 maraka zavisno od broja tretmana prskanja, đubrenja, stanja usjeva i svega ostalog. Tako da osiguranje uzima malu stavku, a obezbjeđuje sigurnost i za uložena sredstva, a očekivanu dobit osigurava, kaže Branimir Andrić, ratar iz Bijeljine.

Od kada resorno ministarstvo sufinansira osiguranje, Rade Јovičević, poljoprivredni proizvođač iz Trnjaka kod Bijeljine, koristi ovaj podsticaj.

Kaže, da je to velika pomoć proizvođačima. I osiguravajuće kuće daju dodatne pogodnosti.

- Oni nama daju mogućnost da ne moramo platiti odmah. Plaćamo samo 10% da aktiviramo polisu i da možemo predati ka Ministarstvu poljoprivrede, ističe Rade.

Do 50 odsto obaveze i ove godine će sufinasirati Vlada Srpske.

- Kada je u pitanju isplata u 2017. godini po tom osnovu isplaćeno je 135.776 KM, a 2016. godine 121.190 KM. Plan za ovu godinu je na istom nivou i u agrarnom budžetu je za te namjene planirano 100.000 KM, pojasnio je Aco Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Poljoprivrednici se najčešće odlučuju za osnovni vid osiguranja: to su grad, požar i udar groma.

- Što se tiče osiguranja pšenice, za prosječan prinos 4-5 t po ha osiguranje je nekih 40 maraka i ako se uzme u obzir subvencija Ministarstva, mislim da je to jako prihvatljivo, naglašava Milan Trninić, direktor Dunav osiguranja, Filijala Bijeljina.

Dopunski rizici su poplava, oluja, proljećni mraz, i oni su duplo skuplji.

U osiguravajućoj kući planiraju da u dopunske rizike uvrste i rizik od suše zbog koje posljednjih godina poljoprivrednici trpe veliku štetu.