latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:28 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica- Ogledna sjetva kukuruza i soje

U Kozarskoj Dubici počela je ogledna sjetva kukuruza i soje. Biće zasijano 65 različitih vrsta hibrida kukuruza i 12 sorti soje, različitih grupa zrenja.

Na više od 80 hektara dubički proizvođač zasniva ovogodišnju sjemensku proizvodnju pšenice i soje dok će pod kukuruzom imati oko 110 hektara.

Već godinama u saradnji sa resornim ministarstvom učestvuju i u oglednoj sjetvi kukuruza.

- Do sada su se najbolje pokazali dekalb i pionir. Najbolje su se pokazali, najbolje prinsoe ostvaruju, najmanje vlage imaju, što je bitno pošto se kukuruz ženje u zrnu mi ga skladištimo u firmi, navodi Milan Delić, pomoćnik direktora firme "Јelen" Kozarska Dubica.

U Drakseniću kod Kozarske Dubice resorno ministarstvo oglednu sjetvu kukuruza i soje izvršiće na oko šest hektara. Biće zasijano 65 različitih sorti hibrida kukuruza i 12 sorti soje.

Ogledi se vrše širom Republike Srpske.

- Imaćemo osam ogleda kukuruza za zrno i četiri ogleda za silažu. Pored ovoga imaćemo još četiri ogleda za soju, ističe Alaksandar Majkić, viši stručni saradnik za oglede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske. 

- Naš cilj je, prije svega, da naše poljoprivredne proizvođače edukujemo, odnosno da im pokažemo na jednom primjeru na licu mjesta sve karakteristike i osobine hibrida, pojašnjava Danijel Egić, rukovodilac PЈ Prijedor, resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Makro ogledi kukuruza biće postavljeni na 12 lokacija u Republici Srpskoj.