latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:28 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Makron raskošno dočekan u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Tramp upriličio je danas raskošan doček za francuskog predsjednika Emanuela Makrona u Bijeloj kući tokom njegove državne posjete, uoči razgovora o Iranu, trgovini i Siriji.
Ceremonija na dolasku Makrona u Bijelu kuću - Foto: New York Times
Ceremonija na dolasku Makrona u Bijelu kućuFoto: New York Times

Makrona i njegovu suprugu Brigite dočekali su Donald i Melanija Tramp, kao i počasni plotun i muzika vojnog orkestra.

Dvojica lidera su tokom jutarnje runde razgovora diskutovali o očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Tramp se na početku sastanka zahvalio Francuskoj na učešću u nedavnim vazdušnim udarima na Siriju zajedno sa Amerikom i Britanijom.

On je rekao da je razvio "divno prijateljstvo" sa Makronom u posljednjih godinu dana i da je to "svjedočanstvo o trajnom prijatljestvu" njihovih zemalja.

Makron je u svom obraćanju rekao da dvije zemlje treba da sarađuju u vezi sa pitanjima Sjeverne Koreje, Irana, slobodne trgovine, klimatskih promjena i borbe protiv islamskih militanata.

Tramp će u večernjim časovima po lokalnom vremenu primiti Makronove na državnoj večeri, što će biti prva ovakva ceremonija u organizaciji američkog predsjednika od kada je stupio na dužnost.

Poslije Makrona, u Vašington za tri dana dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel, koja podržava očuvanje nuklearnog sporazuma sa Teheranom.