latinica  ћирилица
25/04/2018 |  13:22 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

Poštovanje ljudskih prava jedan od prioriteta KPZ Banja Luka

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka, Goran Selak, razgovarao je, danas, sa ombudsmenima za ljudska prava Republike Bugarske i BiH, o funkcionisanju ove ustanove za izvršenje krivičnih sankcija.
Poštovanje ljudskih prava jedan od prioriteta KPZ Banja Luka (Foto:vladars.net) -
Poštovanje ljudskih prava jedan od prioriteta KPZ Banja Luka (Foto:vladars.net)

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena uslovima boravka u Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, kao i ostvarivanju zakonom zagarantovanih prava osuđenih lica koja se u njoj nalaze.

Direktor Selak je izjavio da su poštovanje ljudskih prava, briga o osuđenim i pritvorenim licima, kao i borba protiv negativnih psiholoških uticaja samog zatvaranja, a koja podstiče unapređenje bezbjednosti, prioriteti u radu zaposlenih u ovoj ustanovi.

"Samom činjenicom da su zatvorena, osuđena i pritvorena lica stavljena su pod starateljstvo ustanove u kojoj služe izrečenu kaznu. Ipak, lišavanje slobodene ne znači da pojedinci gube svoja prava već, naprotiv, u nekim važnim aspektima, odgovornosti zaposlenih u ovoj ustanovi prema pojedincima su veće, upravo zbog činjenice da su oni lišeni slobode", naveo je direktor Selak.

On je dodao da je pozitivni odnosi između osuđenih ili pritvorenih lica te zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka, zasnovani na svijesti o bezbjednosti i brizi u zatvoru, te da su nasilni incidenti između ovih lica rijetka pojava.

"Pored adekvatne klasifikacije i raspoređivanja ovih lica, zaposleni u našoj ustanovi imaju dužnost prema onima koji su im povjereni, a to, između ostalog, podrazumijeva odgovornost, naročito u pogledu zaštite od zlostavljanja od drugih osuđenih ili pritvorenih lica koja im žele naškoditi", istakao je direktor Selak.

Ombudsmeni su ovom prilikom posjetili i sve prostorije u kojima borave osuđena i pritvorena lica, te sa njima obavili razgovor.

Navedena posjeta je obavljena u okviru realizacije projekta jačanja kapaciteta institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH, koji se, u saradnji sa ekspertima za Nacionalni preventivni mehanizam iz Ombudsmena za ljudska prava Republike Bugarske, provodi sa ciljem implementacije mandata Preventivnog mehanizma u BiH.