latinica  ћирилица
25/04/2018 |  14:45 | Autor: RTRS

Očekivani pad trenda javljanja oboljelih od respiratornih infekcija

Domovima zdravlja u Republici Srpskoj su se od 16. do 22. aprila prijavila 1.004 oboljela od akutnih respiratornih infekcija i 353 lica sa oboljenjem sličnom gripu, što je očekivani pad trenda javljanja u odnosu na sedmicu ranije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Pregled - Foto: ilustracija
PregledFoto: ilustracija

Od početka praćenja sezone, odnosno od 2. oktobra prošle godine, registrovane su ukupno 63.414 akutne respiratorne infekcije i 23.681 slučaj oboljenja sličnog gripu.

Najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu su djeca starosti do četiri godine, te djeca od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Najveća stopa oboljenja sličnih gripu u ovoj sedmici je na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najniža u regiji Foče.

U bolnicama Republike Srpske od 16. do 22. aprila nije bilo prijava teške akutne respiratorne infekcije, dok su od početka nadzora prijavljena ukupno 164 oboljela lica.

Iz Instituta ističu da je u toku cijele sezone nadzora prijavljen samo jedan smrtni slučaj usljed teške respiratorne infekcije.

Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 155 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize potvrdili su 65 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip A i B.

"Suptipizacijom pozitivnih uzoraka utvrđeno je 10 pozitivnih na viruse influence tip A, a 55 pozitivnih na virus influence tip V/Јamagata, što je potpuno dominantan podtip virusa u ovoj sezoni", navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.