latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:32 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

U Banjaluci održana Konferencija o visokom obrazovanju

Na Konferenciji o visokom obrazovanju u Banjaluci razgovarano je o situaciji u oblasti visokog obrazovanja, potrebama i pravcima razvoja. Konferenciju su organizovali Pokret Pozitivne snage Srpske i Ministarstvo prosvjete, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade.

Banjalučki univerzitet svake godine iznjedri kvalitetne kadrove. Naše elektro-inženjere, ljekare i mašince traže i u inostranstvu. Hrvatska je, međutim, najavila da diplome iz BiH neće nostrifikovati, jer ne ispunjavaju kriterijum, da visokoškolsku kvalifikaciju mora izdati akreditovana institucija.

"I jedan i drugi Univerzitet su predali zahtjeve za akreditaciju 15, 16 studijskih programa. S obzirom na broj studijskih programa, negdje oko 580, to će ipak da traje malo duže", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Doprinos obrazovanju pruža i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja, usvojena prošle godine. Važno je da se naučno-nastavna i naučna zvanja izjednače, da bi motivisali istraživače da objavljuju u prestižnim časopisima.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Јasmin Komić rekao je da je prošle godine usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja, u kojoj su ciljevi kvalitet i izvrsnost u nauci, međunarodna vidljivost i saradnja i komercijalizacija znanja.

Komić je istakao da je izuzetno važno da se naučno-nastavna i naučna zvanja izjednače u mjeri kriterijuma koji treba da obezbijede veću motivaciju kod svih istraživača da više objavljuju u prestižnim indeksiranim časopisima.

On je naveo da Ministarstvo nauke i tehnologije stvara uslove da se intenzivira međunarodna saradnja, što se posebno odnosi na učešće naših istraživača u evropskim projektima.

Komić je naglasio važnost da se akademska zajednica dovodi u vezu sa poslovnom zajednicom i da se tu pronalaze nova rješenja.

Rektor Banjalučkog univerziteta ističe da se studijski programi redovno revidiraju i usklađuju sa potrebama tržišta.

Problem je obezbijeđivanje odgovarajućeg nastavnog kadra.

"Ono što je jako značajno je da se na neki način kroz zakonska i podzakonska akta uvedu adekvatni kriterijumi u okviru napredovanja u nastavna i naučno-nastavna zvanja na univerzitetu", naveo je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Vlada Srpske, za ovu oblast, izdvaja značajna sredstva.

Darko Knežević iz Pokreta "Pozitivne snage Srpske" istakao je da ovaj pokret organizuje drugi put konferenciju o visokom obrazovanju i dodao da su zaključci sa prve konferencije "doveli do otvaranja priče u društvu u vezi sa visokim obrazovanjem".

On je rekao da je cilj današnje konferencije da se obavi naučna i stručna rasprava o pitanjima i problemima koji su relevantni za unapređenje visokog obrazovanja u Srpskoj.

"Obrazovanje je vrlo važno, ono je korijen iz kojeg nastaje čitava nadgradnja u društvu", naveo je Knežević.

Zaključci konferencije biće smjernice u rješavanju spornih pitanja na oba javna univerziteta.