latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:02 ⇒ 26/04/2018 | 09:25 | Autor: RTRS

Osvrt na posjetu Matvijenkove- Rusija pokazala da razumije poziciju Srpske

Poruke predsjednice Savjeta Federacije ruske skupštine Valentine Matvijenko, u Banjaluci i Sarajevu, i danas u žiži javnosti.

Predsjednik Milorad Dodik ocjenjuje da je zvanična posjeta visoke ruske delegacije pokazala razumijevanje pozicije i položaja u kojem se nalazi Srpska i spremnost Ruske Federacije da sarađuje na tim pitanjima.

Analitičarima je jasno zbog čega su izjave o potrebi ukidanja OHR-a naišle na osudu političkog Sarajeva, OHR-a i Američke ambasade. Tvrde, to je kampanja protiv Rusije, Srpske i njenog predsjednika.

Prijateljstvo, razumijevanje i dobar odnos Srpske sa Ruskom Federacijom i njenim najvišim rukovodstvom. Najviša ocjena za sastanak u Palati Republike o svim bitnim pitanjima. Ovako posjetu delegacije koju je predvodila Valentina Matvijenko, ocjenjuje predsjednik Srpske.

- Građanima Republike Srpske mogu reći da je ovo uspješna posjeta i posjeta na ponos Republike, ali i na zadovoljstvo ruske delegacije, koja se osjećala kao među prijateljima, istakao je predsjednik Dodik.

- Republika Srpska poslije ove posjete vidljiva je na političkoj sceni na Balkanu i dalje u svijetu. Bez obzira kako ko gledao na nju, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamenta Srpske.

Epizoda u Sarajevu i odnos bošnjačkih političara prema posjeti Matvijenkove nije važan ruskoj delegaciji, tvrdi Dodik.

Nisu važni ni njemu, jer, kaže, ne mogu da spriječe ljubav prema Rusiji. Ne mogu da spriječe ni saradnju.

U susret Svjetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Dodik ističe da se sa ruskom stranom dogovara remont termoeletrana u Srpskoj. Plan je zamjena kapitalnih postrojenja – na istoj količini uglja dobiti veću proizvodnju, što će obezbijediti sredstva za remont.

- Mislim da je to za nas veoma povoljno. Ovih dana radimo na finalizaciji tog sporazuma, koji bi krajem maja trebalo da bude parafiran u nekom obliku - predugovor, jer ugovor podrazumijeva sve detalje, projekte i ostalo, dodaje Dodik.

Za naredni mjesec najavljeno je i potpisivanje ugovora o remontu helikoptera u bijeljinskom Orlu koji bi, objašnjava resorni ministar, trebalo da bude centar za servisiranje helikoptera. Patar Đokić ističe da je ljubav Srpske usmjerena prema Rusiji i ruskom narodu, ma kako to u Sarajevu komentarisali.

- Јa ne znam zašto njima toliko smeta kada u Banjaluku dođe ruska delegacija. Јa lično, nikada nisam rekao i čuo da ovdje nekome smeta kada u Sarajevo dolazi turska delegacija, dodao je Đokić.

Odnos Sarajeva ne čudi Prvu SDS. To je, ističu, očekivano zbog sveopšte jednostranosti u BiH.

- Pozdravljamo posjetu ruske delegacije, koja predstavlja značajan međunarodno-politički događaj i pokazivanje interesa Rusije za pravedno rješenje odnosa u BiH, za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže predsjdnik Prve SDS Radomir Lukić.

Upravo to što je Rusija najčvršći branilac i garant Dejtona, osporavaju oni kojima smeta i Dejton, upozoravaju analitičari.

Poruke Matvijenkove u Sarajevu o ukidanju OHR-a pale su, kažu, na plodno tlo u BiH, što, dodaju, izaziva nervozu kod Amerikanaca. Ističu, kampanja protiv Rusa u BiH, u stvari je usmjerena protiv Srpske i predsjednika Dodika.

- Bošnjački političari i mediji koji su na "frekvenciji Vašingtona" napašće govor Matvijenkove. Ali, jednostavno, ona je rekla istinu koju javnost u BiH podržava - o reformi pravosuđa i odlasku OHR-a i ostalo, gdje postoji konsenzus većine u BiH, bez obzira na to da li žive u Srpskoj ili Federaciji, navodi politički analitičar Branko Radun.

Politikolog Aleksandar Pavić nagalašva da ja Matvijenkova samo nazvala stvari pravim imenom - da se u BiH desio građanski rat, da Dejton treba poštovati i da sve što nije u skladu sa Dejtonom treba ukinuti i da narodi u BiH treba sami da odlučuju o sopstvenoj sudbini.

Poruke Matvijenkove izrečene u Srpskoj odjeknule su i u ruskim medijima. Tas navodi da je Matvijenkova prenijela predsjedniku Srpske pozdrave ruskog predsjednika, da se Rusija protivi ulasku BiH u NATO i da je odlikovana Ordenom Srpske.

I portali preplavljeni napisima o posjeti Srpskoj, o planovima za učešće na forumu u Sankt Peterburgu i humanitarnoj saradnji Rusije i Srpske.