latinica  ћирилица
25/04/2018 |  19:03 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Marković: Hajka protiv mene inicirana iz BiH

Preispitivanje odgovornosti Milice Marković o navodnom podmićivanju u slučaju Azerbejdžan inicirano je iz BIH.

To je otkrio izvještaj Savjeta Evrope, u kojem se navodi da nema nikakve odgovornosti Markovićeve. Opsežan izvještaj o podmićivanju poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz Azerbejdžana, na više od 200 stranica, javno je dostupan.

Akteri hajke na lični i profesionalni ugled Markovićeve ćute, a ona najavljuje tužbu.

U izvještaju se navode milionske cifre uplaćivane na račune poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope: Španaca, Italijana, Nijemaca, Austrijanaca, čak i Šveđana, ali ne i Milice Marković iz BiH. Naprotiv ...

Što se tiče rada Milice Marković, istražno tijelo nije našlo nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe na njen račun. Nema dokaza da je ona pogođena korupcijom ili bilo kojim drugim oblikom neprikladnih uticaja, koji se temelje na novcu.

Markovićeva naglašava da ugled među kolegama u Savjetu Evrope nije ni bio doveden u pitanje, jer je diplomatska i medijska hajka na nju, podstaknuta iz BiH, i to iz Saveza za promjene.

Milica Marković član parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope kaže da će svakako sa advokatom da traži preduzimanje mjera, kako bi snosili odgovornost za ono što su plasirali i čime su je opteretili potpuno neosnovano i bez kako ističe, ikakvih dokaza, što je izvještaj pokazao.

U izvještaju Istražnog tijela Savjeta Evrope identifikovani su akteri ataka na ugled Milice Marković i način na koji su inicirali njeno stavljanje na listu korumpiranih poslanika. Sve je počelo od navodno anonimnog pisma pristiglog na adresu Parlamenta BiH.

Pismo je kasnije postalo javno, vijest je navodila da je ambasadora BiH u Savjetu Evrope Predraga Grgića kontaktirala jermenska strana, u vezi sa optužbama za korupciju Milice Marković.

U članku se dalje navodi da je Mladen Bosić tražio od ambasadora Grgića da pripremi izvještaj o načinu glasanja po partijama, odnosno zemljama.

To je trebalo da bude interni dokument, koji je ipak dostavljen javnosti.

Bosiću i Grgiću pridružio se i ministar inostranih poslova Igor Crnadak. Iz MIP-a su tvrdili da je Markovićeva direktni predmet istrage i izražavali žaljenje što je poslanik iz BiH, predmet sumnje za korupciju.

Nakon što je istragom utvrđeno da Markovićeva nije odgovorna, u MIP-u zadovoljstvo nisu iskazali.