latinica  ћирилица
26/04/2018 |  14:29 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Uspješna Srpska o stavljanju van snage Odluke o usvajanju prostornog plana

Na dnevnom redu sutrašnje Skupštine grada Bijeljina je stavljanje van snage Odluke o usvajanju prostornog plana grada Bijeljina i Urbanističkog plana grada Bijeljina i Urbanističkog plana naseljenog mjesta Јanja.
Uspješna Srpska - Foto: RTRS
Uspješna SrpskaFoto: RTRS

Ova odluka nanijeće višestruku štetu i građanima, ali i investitorima i građevinskim firmama.

Stavljanje van snage je naložilo resorno ministarstvo zbog niza propusta i nezakonitosti u postupku donošenja. Nestručnost i bahatost skupštinske većine i predsjednika skupštine grada, a posebno Stručne službe skupštine i Komisije za propise kroz čije je ruke i prošla ova odluka prije stavljanja na dnevni red, glavni su razlozi za gorenavedene odluke.

Kakav su odnos prema ovim planovima i odlukama imali nadležni najbolje govori podatak da na prethodnoj Skupštini kada su usvojena navedena tri plana nisu učestvovali predstavnici Direkcije za izgradnju i razvoj grada koji su bili nosioci izrade plana. To je potpuna besmislica u ovoj oblasti.

Podsjetiću da su prethodno ove tačke uvrštene na dnevni red na samoj sjednici iako ove odluke zbog svog strateškog značaja zaslužuju posebnu i svečanu sjednicu.

Iz postupka donošenja ovih planova potpuno je isključen Savjet plana kao stručno tijelo čija uloga je bila samo formalna zbog zakonske uloge savjeta.

Tražimo, ne samo političku, nego i materijalnu odgovornost, jer je za izradu ovih planova iz budžeta grada plaćeno 700.000 KM. Ovakvim neodgovornim postupcima i sutrašnjim stavljanjem van snage navedenih odluka, štetu će trpjeti ne samo građani nego i građevinske firme, jer to znači da se gradnja u centru grada stopira.