X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/04/2018 |  21:34 | Izvor: B92

Određeni lijekovi povećavaju rizik od demencije

Dugoročna upotreba pojedinih lijekova povećava rizik od demencije, pokazala je najnovija studija.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Milion i po do dva miliona Engleza će posegnuti za antiholinergijskim agensom zbog depresije, Parkinsonove bolesti ili problema sa bešikom.

Riječ je o lijekovima koji blokiraju acetilkolin, supstancu kojom nervne ćelije šalju signale drugim nervima i mišićima.

U istraživanju je učestovalo 40.770 pacijenata starosti između 65 i 99 godina kojima je dijagnostifikovana demencija između aprila 2006 godine i jula 2015. a njihovi rezultati poređeni su sa 293.933 ljudi koji ne pate od demencije.

Istraživači sa Univerziteta u Istočnoj Angliji ustanovili su da su osobe koje su pile antiholinergike duže od godinu dana u okviru terapije kod depresije, Parkinsonove bolesti ili urinarne inkontinencije, bile izložene 30 odsto većem riziku od demencije.

Eksperti, međutim, upozoravaju da pacijenti ne bi trebalo da prestanu sa uzimanjem tih lijekova na svoju ruku, jer pozitivna dejstva mogu da prevladaju nad rizicima.

Rezulati studije su takođe pokazali da rizik ne postoji kod drugih antiholinergijskih lijekova koji se koriste za liječenje drugih stanja kao što su groznica, stomačni grčevi ili mučnina tokom putovanja.

"Ranija istraživanja su pokazala da antiholinergici povećavaju rizik od demencije, ali do sada nisu bili 'razdvojeni' po klasama. Pacijenti kojima je nedavno bila postavljena dijagnoza demencije imali su značajno veću izloženost ovim lijekovima," rekao je autor studije Džordž Sava.

On je dodao da je riječ o lijekovima amitriptilin protiv depresije, oksibutinin protiv inkontinencije i prociklidin koji se koristi kod pacijenata sa Parkinsonom.

Ovo je najveća do sada sprovedena studija ove vrste. Ipak, ističe se da je rizik od 30 odsto manji nego rizik koji nose pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i društvena izolacija.