latinica  ћирилица
30/04/2018 |  10:05 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali 1. maj - Međunarodni praznik rada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim radnicima u Republici Srpskoj 1. maj - Međunarodni praznik rada i poručio da će institucije Srpske nastaviti da budu maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava.
1. maj - međunarodni praznik rada - Foto: ilustracija
1. maj - međunarodni praznik radaFoto: ilustracija

Dodik je poručio da će institucije Republike Srpske nastojati da, u saradnji sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

"Svim radnicima u Republici Srpskoj čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada i želim da u dobrom zdravlju i raspoloženju provedu predstojeće prvomajske praznike", navedeno je u čestitki.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada u posljednjih nekoliko godina sprovela niz sistemskih mjera, uključujući i Akcioni program za zapošljavanje, na osnovu kojih Srpska danas bilježi rekordnu zaposlenost, ali i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska bilježi povećanje prihoda u kontinuitetu, rast BDP-a i industrijske proizvodnje, te da su sve to pokazatelji da se Srpska jača finansijski i ekonomski i da je na putu stabilnog rasta i oporavka.

"Prioritet Vlade Republike Srpske i u narednom periodu ostaće rad na stvaranju uslova za nova zapošljavanja, očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i unapređenje prava i materijalnog statusa radnika", navela je Cvijanovićeva u čestitki povodom 1. maja - Međunarodnog dana rada.

Ona je dodala da su istorijska simbolika ovog praznika i njegove vrijednosti, kao što su radnička prava, socijalna pravda i solidarnost, i dalje društveni ideali za koje se svi u Republici Srpskoj moraju zalagati.

Cvijanovićeva je praznik čestitala radnicima i građanima Srpske, Savezu sindikata Republike Srpske i granskim sindikatima u svoje i ime Vlade Republike Srpske, uz želju da ga provedu u zdravlju, miru i solidarnosti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima, radnicima i sindikatima u Srpskoj Međunarodni praznik rada, uz želju da uslovi rada budu dodatno poboljšani, a zaposlenost povećana, čime bi bio podignut životni standard.

Čubrilović je podsjetio da je pravo na rad elementarno ljudsko pravo i da institucije moraju naći način da pokrenu proizvodne kapacitete i poboljšaju ukupni privredni ambijent u Srpskoj.

"Јačanje privrede, otvaranje preduzeća, povećanje zaposlenosti, sistematičnije inspekcijske kontrole u oblasti zaštite prava radnika i preduzetnika, povećanje plata i penzija morali bi da budu prioriteti u radu svih institucija radi stvaranja uslova za bolju egzisteniciju svih naših građana, posebno mladih ljudi koji svoju budućnosti moraju da grade na ovim prostorima", navedeno je u čestitki.

Čubrilović je poručio da će Narodna skupština, kao i do sada, učiniti sve da zakonodavni okvir bude temelj za razvoj društva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović čestitao je svim radnicima, sindikatima i građanima Republike Srpske 1. maj i poručio da položaj radnika mora da bude poboljšavan dodatnim uređenjem propisa.

Istakao je da prava iz radnog odnosa data tim propisima treba da budu više poštovana, te pozvao poslodavce da ukažu veće povjerenje i više uvaže svoje radnike.

On je napomenuo da bez novostvorene vrijednosti, za koju su prije svega zaslužni radnici, neće biti napretka društva u cjelini.

"Znam da se, zbog očekivanja bolje zarade, jedan broj mladih odlučuje na potragu za poslom u zapadnim zemljama. Zato Vlada ima prioritetan cilj da brojnim projektima finansijske podrške, kao i stvaranjem boljih uslova za poslovanje i poboljšanje zakonodavnog okvira u oblasti rada i zapošljavanja stvori ambijent da Republika Srpska postane poželjna za ulaganje kapitala domaćim i stranim investitorima", istakao je Savanović.

On je naveo da se ove godine, uz obezbijeđenih oko 15 miliona KM, nastavlja realizacija projekata zapošljavanja ciljnih grupa, finansijski stimulišući poslodavce, ali i pojedince za bolje i lakše poslovanje.

"Plan nam je da ove godine kroz šest projekata zaposlimo 4.200 radnika. Smanjivanje nezaposlenosti mjerilo je napretka jedne zajednice", naglasio je Savanović.