X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/04/2018 |  15:47 | Izvor: SRNA

Milić: Izmijeniti propise o bolovanju za roditelje teško bolesne djece

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić uputio je brčanskom Odjeljenju za zdravstvo inicijativu da bude pokrenuta izmjena propisa koji bi omogućili da u slučajevima teško oboljele djece jedno od roditelja ima pravo na bolovanje tokom cijelog procesa liječenja.
Siniša Milić - Foto: RTRS
Siniša MilićFoto: RTRS

Milić se na ovu inicijativu odlučio nakon otvorenog pisma koje mu je uputila Slobodanka Đurđić, majka teško oboljele djevojčice iz Brčkog.

"Propisima je predviđeno da bolovanje u takvom slučaju može trajati najduže četiri mjeseca u toku kalendarske godine, a onda se postavlja pitanje šta je sa ostatkom vremena tokom kojeg ova djeca moraju da budu na liječenju, a roditelji sa njima", naveo je Milić.

On je izrazio uvjerenje da će biti političke volje za donošenje ovog propisa i dodao da je od svih nadležnih za ovu oblast u distriktu dobio obećanje da će zajednički preduzeti sve što je potrebno da se ovaj problem riješi.

Slobodanka Đurđić, majka sedmogodišnje djevojčice koja boluje od tumora na mozgu, gradonačelniku je u subotu, 28. aprila, uputila otvoreno pismo sa molbom da roditeljima djece oboljele od malignih bolesti omogući bolovanje sve dok traje njihovo liječenje.

Ona je zamolila za donošenje zakona koji bi omogućio sto odsto plaćeno bolovanje dok traje liječenje djeteta jer su, prema sadašnjem zakonu, za njegu djeteta dozvoljena četiri mjeseca bolovanja u toku kalendarske godine, a liječenja traju od jedne do tri godine.