X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/04/2018 |  21:40 | Izvor: TANЈUG

BMV sprema kapsulu za prevoz putnika brzinom od 1.080 kilometara na sat

Njemačka kompanija BMV dizajnirala je kapsulu, koja će prevoziti putnike brzinom od čak 1.080 kilometara na sat. Na manifestaciji „Mjesec dana inovacija“ u Dubaiju je nedavno predstavljena putnička kapsula koja će voziti na relaciji Dubai – Abu Dabi, a putovanje će trajati svega 12 minuta!
Putnička kapsula Hyperloop - Foto: REUTERS
Putnička kapsula HyperloopFoto: REUTERS

Inače, za vožnju na istoj relaciji vozom, potrebno je par sati, automobilom oko sat vremena, a avionom 15 minuta. Prototip kapsule je prvi put prikazan široj javnosti na manifestaciji u Dubaiju.

Riječ je o „hajperlup“ (Hyperloop) transportnom sistemu koji BMV-ova kćerka firma "DesignWorks" razvija sa kompanijom "Virgin Hyperloop One", objavljeno je u saopštenju na sajtu njemačke kompanije.

Tehnologija je bazirana na kapsulama koje se elektromagnetnim talasima pokreću kroz vakuum cijevi brzinom koja može da dostigne i 1.080 kilometara na sat.

Glavni izazov za tim firme "DesignWorks" bio je kako da obezbijede udobnu i zanimljivu unutrašnjost kapsule bez prozora, a koja bi istovremeno osigurala da svi putnici sjede tokom putovanja.

Da bi putnici dodatno uživali, dizajneri su se inspirisali tradicionalnim arapskim modelima, ali uz futurističke i moderne detalje.

Da su se potrudili, govori i podatak da prva klasa u kapsulama ima kožna sjedišta sa ekranima osjetljivim na dodir koji kontrolišu zagrijavanje i hlađenje sjedišta i jačinu svjetla, a nudi i ličnu zabavu u vidu izbora filmova i TV emisija.

Ukoliko dođe do realizacije ove vrste transporta, "DesignWorks" biće zadužena za pravljenje udobnih kapsula, a "Virgin Hyperloop One" sa Ministarstvom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata za infrastrukturu.