latinica  ћирилица
02/05/2018 |  16:46 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Advokat kažnjen zbog kritika na rad Suda BiH

Sudija Darko Samardžić, koji je procijenio da nema osnova za odrđivanje pritvora Dudakoviću, u drugom slučaju kaznio je advokata koji je kritikovao rad Suda BiH.

Tako advokat Slobodan Perić iz Banjaluke mora da plati tri hiljada maraka, zbog tvrdnje da Sud ima jedno pravilo kad potvrđuje optužnice Srbima, sasvim drugo - kad odlučuje o Bošnjacima.

Advokat Perić 3.000 maraka mora da plati jer je napisao da Sud BiH olako potvrđuje optužnice za ratni zločin koji su počinili Srbi, a da nesrbi imaju povoljniji status kad učine isto krivično djelo.
Perić je ovu rečenicu napisao u opširnijem prigovoru, kojim je želio ukazati da je Sud BiH pokrenuo postupak protiv njegovog branjenika, pripadnika Vojske Republike Srpske, i pored kontradiktornih izjava svjedoka.

- Da je kod optužbe Srba dovoljno da neko samo prstom pokaže na njega i da bude optužen. A, kad optuže ostale, nijedan dokaz nije dovoljan. Uputio sam na predmet Nasera Orića i drugih, a takvih primjera je puno - kaže advokat Perić.

U Rješenju je napisano da Vijeće zahtijeva da advokati ničim ne dovode u pitanje autoritet suda. Konstatovano je da je advokat Perić prešao granice prava na slobodno izražavanje. Perić kaže da, za razliku od istupa u medijima ili na političkim skupovima, samo kritike iznesene pred sudijama i tužiocima, mogu poboljšati položaj obespravljenih. Upravo to, smatra Perić, Sud BiH želi da spriječi.

- Otprilike, poruka bi bila da ne smijete to više raditi. A, ja upravo smatram da je ovo najjače oružje, da treba na ovakav način da idemo dalje, jer se ta praksa još može zasutaviti - poručuje Perić.

Vijeću je posebno zasmetala Perićeva izjava da su Sud i Tužilaštvo BiH, i dalje, pod uticajem političara nenaklonjenih Srbima. Takvo mišljenje, i pored kazni, Perić ne koriguje. Ide i korak dalje, i kaže da se zalaže za ukidanje neustavnog Suda i Tužilaštva. Dodaje i da će, dok ove institucije postoje, svaki put ukazivati kada u njima uoči primjer dvostrukih mjerila.