X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/05/2018 |  22:30 | Izvor: RTS

Si-En-En: Јedanaest destinacija Srbije

Američkim turistima "Si-En-En travel" preporučio je 11 destinacija u Srbiji, od kojih su neke, kako je objašnjeno, namijenjene poklonicima noćnog života, a druge – ljubiteljima netaknute prirode.
Đavolja varoš (ilustracija) -
Đavolja varoš (ilustracija)

Beograd je opisan kao "dinamična prestonica, koja leži na ušću Save u Dunav". Posebno je pohvaljen zbog noćnog života, a kao interesantna mjesta navedeni su Knez Mihailova, Skadarlija i Dorćol.

Turistima u Srbiji Si-En-En predlaže da posjete i Zemun, koji su istakli zbog velikog broja restorana pored rijeke, kao i zbog kule Gardoš.

"Srpska Atina", kako je Novi Sad nazvan u tekstu, Si-En-En opisuje kao centar kulture i obrazovanja, a od atrakcija ističu Trg slobode, gradsku skupštinu i rimokatoličku Crkvu imena Marijinog.

Subotica je pohvaljena zbog svoje arhitekture koja, kako se navodi u tekstu, izgleda "kao iz bajke". Za primjere ove arhitekture Si-En-En izdvaja gradsku skupštinu, a posjetiocima se preporučuje da posjete kulu sa koje se pruža pogled na grad i okolinu.

Za ljubitelje prirode, Si-En-En je istakao nacionalne parkove Kopaonik i Taru – Kopaonik kao skijaški centar Srbije, a Taru zbog više od 200 kilometara pješačkih i biciklističkih staza koje se pružaju kroz netaknutu divljinu.

Fruška gora je predstavljena kao jedan od vinskih centara Srbije, gdje se nalazi više od 60 vinarija, kao i 17 manastira, od kojih je najstariji podignut u 15. vijeku.

"Јedinstveni prirodni fenomen" Đavolja varoš takođe se našao na listi interesantnih destinacija.

Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, opisan kao "ekscentrično etno-selo urađeno u stilu 19. vijeka" i Šarganska osmica, "čudo inženjerstva iz 1925. godine".

Јedini manastir koji se našao na listi je Studenica, koji je inače i na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Si-En-En preporučuje boravak u jednostavnim sobama manastirskog konaka.