latinica  ћирилица
04/05/2018 |  14:39 | Autor: Agencije

Više od 150 miliona Evropljana pati od hroničnih alergija

Јedna od tri osobe koje sretnete na ulici, skoro sigurno, bori se sa alergijom. Počevši od alergije na polen, zatim na orahe ili kikiriki, do kućne prašine, dlaka mačaka i pasa. Lista alergena je sve duža i duža.

Procjenjuje se da 30 do 40 odsto ljudi u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, pa alergijska oboljenja nazivaju i epidemijom modernog doba.

Evropska akademija za alergiju i kliničku imunologiju navodi da više od 150 miliona Evropljana pati od hroničnih alergijskih bolesti. Prema procjenama, do 2025. polovina populacije biće pogođena nekom vrstom alergije. S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da oko 300 miliona ljudi, širom svijeta, pati od astme.

Alergije nastaju kada imuni sistem napravi grešku i uobičajenu stvar prepozna kao napadača. Tada imuni sistem proizvodi antitijela koja upozoravaju na taj alergen, pa u sljedećem suretu s njim ista ta antitijela dovode do oslobađanje niza hemikalija, poput histamina, koji uzrokuju alergijske reakcije i simptome. U susretu sa alergenom , reakcija ljudskog imunog sistema može izazvati upale na koži, očima, disajnim putevima i slično.

Ozbiljnost alergijskih reakcija varira od osobe do osobe, pa to može biti manja iritacija, do težih ispoljavanja, a u najtežim slučajevima mogu dovesti do anafilaksije i ugroziti život. Međutim, dok se većina alergija ne može izliječiti, određeni tretmani i lijekovi mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Istraživanja u svijetu pokazuju da su savremen život, stres, izmijenjen imunitet, hrana bogata konzervansima i aditivima, izloženost različitim hemijskim supstancama i zagađenju životne sredine mogući uzroci porasta alergijskih oboljenja. Alergije se javljaju tokom cijele godine, ali su češće u proljetnim i ljetnim mjesecima. Sunčevi zraci, polen biljaka i ubodi insekata, prašina, različite hemikalije mogu da izazovu alergije.

Preporučuje se izbjegavanje alergena kada je to moguće, a u borbi protiv alergija dostupni su i lijekovi koji ublažavaju simptome koji ih prate. Veoma je bitno da se lijek primjenjuje pravilno, i zato je neophodno da se prije prve upotrebe, pacijent, uvijek posavjetuje sa ljekarom ili farmaceutom, i da detaljno pročita uputstvo.