latinica  ћирилица
07/05/2018 |  16:13 ⇒ 08/05/2018 | 08:35 | Autor: RTRS

Dodik: Američka ambasada da objavi kome doznačuje milione dolara

Sjedinjene Američke Države, prema izvještajima američke vlade, već dugo nastoje da utiču na izbore u BiH putem finansiranja bh. medija, a ti napori sada su intenzivirani - navodi Vlada Srpske u izvještaju Savjetu bezbjednosti Ujedninjenih nacija. Upozoravaju da strano uplitanje u izbore u BiH prijeti podrivanju demokratije. To govori da Amerika, predvođena ambasadorkom u BiH, ne odustaje od miješanja u unutrašnje stvari i to mora da se raščisti, poručio je predsjednik Republike, Milorad Dodik.

Američka vlada izdvaja značajne resurse za finansiranje medija u BiH još od kraja rata 1995. godine, a kao svrha ovog finansiranja često se navodi pomoć nezavisnim medijima, kvalitetnom novinarstvu i građanskom društvu uopšte.

Međutim, Vlada Srpske u izvještaju upozorava da je uticaj na lokalnu politiku kontroverzan.

Od završetka rata do danas, američka vlada dala je preko 100.000.000 dolara medijima u BiH, što je vjerovatno najveća američka pomoć medijima po glavi stanovnika. Ova sredstva uglavnom se usmjeravaju preko Agencije za međunarodni razvoj i Stejt dipartmenta putem američke Ambasade u Sarajevu.

OHR takođe igra ulogu u praćenju finansiranja i administraciji medijskih organizacija i institucija u BiH, navodi se u dokumentu.

Takođe, izvještaji o američkom finansiranju medija u BiH pokazuju umiješanost OHR-a i namjeru da se utiče na izbore.

Vlada podsjeća da od 2010. do 2017. godine SAD nisu pokrenule veći program finansiranja medija, ali su u protekloj godini pokrenuta najmanje tri takva programa, čiji su korisnici uglavnom mediji u BiH, a ukupna sredstva prelaze 12 miliona dolara.

U obrazloženju budžeta za fiskalnu 2018. godinu, Kongres SAD je izdvojio 18 miliona dolara za Fond ekonomske podrške i razvoja za BiH. Sredstva izdvojena za ovu godinu namijenjena su za "smanjenje osjetljivosti na ruski pritisak, naročito u sektorima energetike i medija", kao i "podršku nezavisnih medija, izbora i demokratskih političkih procesa".

Vlada u izvještaju upozorova da SAD treba da objelodani podatke o svim doznačenim sredstvima i njihovoj namjeni i da prestanu da ih koriste u cilju uticanja na izbore. Navode da mnogi korisnici sredstava podržavaju ili imaju tijesne veze sa političkim strankama i liderima u BiH.

Svima koji su upoznati sa prilikama u BiH, jasno je da je finansiranje medija i nevladinih organizacija problematično, zbog političkog uticaja, stoji u izvještaju. Zato Srpska traži da se jasno i transparentno obavijesti javnost kome će i kako ovaj novac biti doznačen, poručuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

"Mi ćemo tražiti inspekcije da se to utvrdi, naprosto u Republici Srpskoj moramo da znamo na koji način se to radi, mislimo da je to podrivanje i direktno uplitanje u izborni proces, a Amerika predvođena ovom ambasadorkom, ne odustaje od miješanja u unutrašnje stvari", rekao je Milorad Dodik.

Dodik podsjeća da je američki predsjednik Donald Tramp u toku predizborne kampanje, ali i poslije, govorio da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. Sad, kaže, vidimo da to nije slučaj.

"Mislim da su to stvari koje bi trebalo da raščistimo, jer ukoliko amerikanci ovdje dovedu ekipu sebi podanih ljudi, onda Republika Srpska ne može računati na budućnost", naglašava predsjednik Srpske.

Vlada naglašava da je u interesu građana BiH da budu u potpunosti informisani o finansiranju medija.

Sadašnja netransparentnost ovih procesa, kažu, podriva jedan od osnovnih ciljeva ovih sredstava - vraćanje povjerenja u medije i institucije.