X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/05/2018 |  21:27 ⇒ 21:37 | Izvor: Agencije

Sojino ulje nezdravije i od šećera i od masti

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom, ali naučnici upozoravaju da ima nešto još nezdravije, a to je sojino ulje, piše Dejli mejl.
Soja  (arhiva) -
Soja (arhiva)

Riječ je o jednom od najčešće korišćenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svijjtu, čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tečnom stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima.

Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati stručne studije ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

Naučnici univerziteta u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 odsto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.

Јedna grupa dobijala je zasićene masti većinom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojem je dodato kokosovo ulje. Druga grupa sadržala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac.

U sklopu dodatna dva radna plana naučnici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.

Hrana sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procijene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili.

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masti iz kokosovog ulja.

Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje primijećene su masnija jetra i veća rezistencija na insulin. Polovina biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cijene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane.

Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Struka kaže da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao gena kod miševa, što znači da se studija može primijeniti i na nas.