X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/05/2018 |  08:18 ⇒ 11:47 | Izvor: SRNA

Majski pulmološki dani u Bijeljini

U organizaciji Udruženja pulmologa, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Medicinskog fakulteta Banjaluka, u Bijeljini su otvoreni Majski pulmološki dani – reprezentativni stručni skup u oblasti pulmologije, pneumo-fiziologije i drugih oblasti medicinskih nauka.
Etno selo Stanišići - Foto: ilustracija
Etno selo StanišićiFoto: ilustracija

Ovaj međunarodni stručni skup, koji okuplja eminentne stručnjake iz regiona, organizuje se već 26-u godinu.

Imunološka terapija u liječenju karcinoma pluća počeće da se primjenjuje u Republici Srpskoj od naredne sedmice, najavio je na današnjem stručnom skupu u Bijeljini predsjednik Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske Mirko Stanetić.

On kaže da su karcinom pluća i hronična opstruktivna plućna bolest vodeće teme 26. "Majskih pulmoloških dana" o kojima će na dvodnevnom skupu u Etno-selu "Stanišići" raspravljati stručnjaci iz ove oblasti da bi pokazali šta sve danas pulmologija može.

"Poseban cilj je da se pokaže pulmologija kao multidisciplinarna nauka, jer je trend u medicini da se bolesti liječe multidisciplinarno", rekao je Stanetić na svečanom otvaranju skupa.

Navodeći da su pluća središnji organ čovjeka i da je opstruktivna bolest pluća bolest cijelog organizma, on je istakao da se mnoge bolesti koje nemaju nikakve veze sa pulmologijom i te kako manifestuju na pluća, poput dijabetesa, lupusa, reumatoznog artritisa i malignih bolesti.

"Broj oboljelih možda ne raste tako vrtoglavo i dijelom je taj rast posljedica uznapredovanih dijagnostičkih procedura, jer danas svaka bolnica radi bronhoskopiju i ima CT aparat, ali i dalje je veliki broj oboljelih koji su prvenstveno povezani sa navikom pušenja, što je statistički neumoljivo i toga treba biti svjestan", upozorio je Stanetić.

On je rekao da su juče vođeni razgovori u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske da se započne desetogodišnja akcija borbe protiv pušenja i hronične opstruktivne plućne bolesti, samim tim i protiv karcinoma.

"Naša želja je da intelektualna kuća pokrene ovu inicijativu za dobrobit svog naroda, to je sasvim logično korak koji se mora desiti u narednom periodu", ocijenio je Stanetić.

"Majske pulmološke dane" u organizaciji Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske već 26 godina prati i izdavanje stručnog časopisa koji je međunarodno priznat, kao i veb-prezentacija tog časopisa, u kojem se objavljuju radovi učesnika koji pokazuju rezulate njihovog rada i vlastitih istraživanja.

Kao domaćin i suorganizator skupa pulmologa Republike Srpske, koji se drugi put održavaju u Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini, učesnike je pozdravio direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović, navodeći da će "Majski pulmološki dani" obezbijediti da se čuje veliki broj novih pristupa i načina liječenja i novih dijagnostičkih procedura u ovoj oblasti.

"Karcinom pluća i bolesti respiratornog sistema su među najznačajnijim malignim i hroničnim bolestima i svake godine je, nažalost, sve veći broj pacijenata, ali naši ljekari i oprema kojom raspolažu spremni su da odgovore izazovima i svakodneva edukacija, kao i ovakvi skupovi, svakako su na dobrobit pacijenata", rekao je Maksimović.