X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/05/2018 |  19:45 | Izvor: RTRS

Otkriveno kako toranj u Pizi prkosi zemljotresima?

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoljeva netaknut brojnim zemljotresima i pomjeranju tla i čvrsto (iako krivo) stoji netaknut tolike godine.
Krivi toranj u Pizi (Foto: keyword-suggestions) -
Krivi toranj u Pizi (Foto: keyword-suggestions)

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su dokučili istraživači sa univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatli o čemu se radi. Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno osigurana, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

- Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mjestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova - kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se kula zadržala tu gdje jeste – njeni temelji su oštećeni u Prvom svjetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posjetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je poslije toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.