latinica  ћирилица
12/05/2018 |  08:23 | Autor: SRNA

Kovač: Struka da radi svoj posao, ne smiju se dozvoliti sukobi

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač pozvao je Banjalučane i građane Srpske da čuvaju mir i da, ako imaju ljubavi, obraza i patriotizma, puste struku da u slučaju smrti Davida Dragičevića radi svoj posao, te da ne smiju dozvoliti da ta tragedija bude povod za sukobe.
Tomo Kovač - Foto: RTRS
Tomo KovačFoto: RTRS

"Svima u Srpskoj poručujem i upozoravam ih da se ne igraju sa vatrom. Treba da puste struku da radi, jer ukoliko ne bude tako sutra se može desiti da nikoga neće biti briga za mladog čovjeka koji je izgubio život. I što je najcrnje, može se desiti da dođe do sukoba, jer vidim tu pesnicu /na skupovima podrške/. To mi je već poznato iz prošlosti. Prošao sam oktobarske događaje u Beogradu, pratim i Ukrajinu i 'Arapsko proljeće' i sve ostalo. Sve su isti mentori, medijatori, isto pravilo psihologije mase u svemu tome", upozorio je Kovač.

On je naglasio da je suština tih scenarija - stvaranje nepovjerenje prema institucijama i, što je najgore, njihov pad. "U momentu kada padne institucija, šta se tada dešava našem narodu? Pa, pogledajte samo Ukrajinu, Siriju, da li to treba da nam se desi", rekao je Kovač za beogradski TV "Hepi".

Navodeći da je vidljivo da se u slučaju smrti Davida Dragičevića pravi pokret, Kovač je rekao da bi bio saglasan da je cilj tog pokreta da se sistematski poboljša rad Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, ali tu su namjere drugačije.

"Optuživati pojedine ljude iz MUP da su oni izvršioci, saučesnici, nalogodavci, onda mi je jasno da su ovo sve igre 'Otporaša" i za šta sve ovo služi. Ovo ne ide na dobro. Ovo onda nije žalost. Ljudi koji su u žalosti nemaju energije da vode političke pokrete. Ovo je pokret koji kroz sve ove kombinacije sa blogerima, pojedinim medijima i svega drugog može u jednom momentu da itekako dovede do sukoba", upozorio je Kovač.

On je ukazao da su mirne i nenasilne demonstracije u Srbiji, Ukrajini, SAD, kao i razna "arapska proljeća" prešle u krvave sukobe, dodavši da je u ovom slučaju posebno indikativno prisustvo ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić na Trgu Krajine na skupu "Pravda za Davida".

"Na jednom takvom skupu da se pojavi ministar koji direktno vrši najvišu polcijsku vlast u BiH i da podstiče na okupljanja, to je nečuveno. Na njegovom licu se vidi licemjerstvo i da nema ni trunke sažaljenja, nego mu je cilj samo podsticanje na rušenje institucija Republike Srpske što on godinama, od kada je na toj pozicija, i radi. Naravno, on to ne radi svojom glavom, nego po nalogu političkog Sarajeva, Bakira Izetbegovića i njegovih službi, kao i stranih mentora", ocijenio je Kovač.

On je naglasio da je sasvim jasno da se samo čekao momenat da bi se napalo na MUP Srpske i to je iskorišćeno, nažalost, u slučaju nesrećnog mladića.

"Ovdje se ne napada samo jedan čovjek, ministar Dragan Lukač, koji je dobar policajac, napada se više njih, kompletno rukovodstvo, prave od njih neku zločinačku organizaciju kako su se svi udružili da budu izvršioci, nalogodavci i saučesnici. Sa stanovišta bilo kakvog kriminalističkog razmišljanja to je nemoguće i to je jedino moguće u glavama koje organizuju ove skupove i koji su ih pretvorili u pokret", istakao je Kovač.

Govoreći o radu institucija Srpske na ovom predmetu, Kovač je rekao da je sa njegove tačke gledišta u samom početku malom nesmotrenošću napravljena jedna greška a to je izlazak na konferenciju za novinare i iznošenje pojedinih stvari koje je trebalo da kaže tužilac, a ne policija.

"To je jedina greška koju vidim i koja se nama iz MUP dešava po refleksu, jer nismo još preklopili ulogu tužilaštva i ulogu MUP-a tako da ja to vidim kao jednu refleksnu reakciju. Međutim, sve ostalo, a što je i najbitnije, činjenica je da je MUP preduzeo niz ozbiljnih mjera u smislu utvrđivanja činjeničnog stanja šta se desilo", rekao je Kovač.

On je naglasio da je u ovom trenutku najveća odgovornost na tužilaštvu koje se, kako kaže, oportuno ponaša. "To je moje gledanje. Zašto se kukavički ponaša? Treba da stane pred narod i kaže - stanite mi idemo pod pretpostavkom da se desilo najgore. Šta ih to košta, koga to košta i koga to tereti", upitao je Kovač.

On je rekao da ne razumije ponašanje tužilaštva, te da smatra da se "tužilaštvo i pravosuđe uopšte poodavno odmaklo od naroda, od stanja bezbjednosti i da zato ništa ne odgovaraju".

Kovač smatra da bi tužilaštvo trebalo da sasluša i novinare koji šire neistine.

"Pojavljuju se blogeri, novinari koji iznose neke tvrdnje. Bojim se da time samo dezavuišu porodicu nastradalog mladića i narod. Po zakonu, ako neko iznosi neke tvrdnje tužilac je dužan da ga sasluša i ako utvdri da su te tvrdnje neistinite onda ima da ga krivično goni. Ne može se dozvoliti da neko ko ima takav medijski publicitet tvrdi da zna ko je ubio dječka, ko su saučesnici, a tužilac ćuti i ne radi ništa u vezi sa tim", rekao je Kovač.

On smatra da ti blogeri i novinare nemaju nikakvih informacije, već da je riječ o klasičnom spinu s ciljem pravljenja haosa i kriminalizovanja ljude iz MUP-a Srpske.