latinica  ћирилица
13/05/2018 |  15:43 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Tešići - primjer uspješne poljoprivredne porodice

Na području Lopara je 646 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i 1.500 hektara obradivog zemljišta. U kraju, poznatom po proizvodnji šljive i jabuke, najviše je voćnjaka, ali se posljednjih godina sve više poljoprivrednika bavi i plasteničkom proizvodnjom povrća i stočarstvom. Primjer je i porodica Tešić.

Petočlana porodica Tešić iz loparskog sela Tobut obrađuje 80 dunuma zemlje. Siju kukuruz i ječam.

Imaju farmu bikova, muznih krava i ovaca. Više od pet decenija bave se i voćarstvom, a prošle godine obnovili su stari voćnjak od 10 dunuma, zasadivši 600 stabala šljive. Perspektivu vide i u plasteničkoj proizvodnji povrća.

"Imamo plastenike, 450 kvadrata, a radimo i povrće na otvorenom, većinom papriku rogu, paradajz, malo krastavca. Radimo i druge kulture", kaže Radenka Tešić.

Posla u seoskom domaćinstvu ima mnogo. Ali, složno, sve stižu, kaže najstariji član domaćinstva osamdesetdvogodišnji Nedeljko Tešić.

"Najpotrebnije je pravilno razmišljanje, kada se sije i kad da se sprema. Nije lako baviti se se poljoprivredom, teško je raditi. Ali ipak, može se zaraditi", ističe Nedeljko Tešić.

Budući da Majevica raspolaže odličnim klimatskim uslovima, potencijalima i resursima, poljoprivreda je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

"Prošle godine smo distribuirali našim poljoprivrednicima 20 plastenika, a plan je da to uradimo i u ovoj godini", rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Projektima u agraru, nastoje spriječiti sve češće odlaske iz ove nerazvijene opštine, uglavnom oslonjene na dijasporu, u kojoj živi oko 5.000 Majevičana.