latinica  ћирилица
14/05/2018 |  13:33 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Malešević: Snažna porodica-garant razvoja društva

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je porodica stub svakog društva, te jedna od garancija da društvo može dalje da se razvija i jača.
Dane Malešević tokom posjete Pravoslavnom vrtiću "Anđelak" u Banjaluci - Foto: SRNA
Dane Malešević tokom posjete Pravoslavnom vrtiću "Anđelak" u BanjaluciFoto: SRNA

Povodom Međunarodnog dana porodice, Malešević je naglasio da se u programu rada ovog ministarstva nalazi nekoliko projekata i aktivnosti koje su usmjerene na podršku i pomoć porodici, kao što je produženi boravak, jutarnje čuvanje djece, nabavka udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole, plaćanje prevoza za učenike koji su od škole udaljeni više od četiri kilometra i mnoge druge.

"Svake godine povećavamo obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem zato što je predškolsko vaspitanje i razvoj djece do šeste godine vrlo bitan za dalji razvoj ličnosti, i ako tu napravimo greške one se poslije teško ispravljaju", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

Prilikom posjete Pravoslavnom vrtiću "Anđelak" u Banjaluci, gdje je danas promovisana didaktička igra "Јedi zdravo! Bravo! Bravo!", Malešević je dodao da je ovaj dan prilika da se da podrška porodici.

"Sve ono što Ministarstvo prosvjete i kulture preduzima, kao što je donošenje pravilnika za ishranu djece i zdravstvenu zaštitu u predškolskim ustanovama je upravo usmjereno ka tome da dobijemo zdrave ličnosti koje će kasnije imati šansu za napredak kroz obrazovanje, život i rad", napomenuo je Malešević.

Prema njegovim riječima, ove godine povećana su sredstva za pripremu djece za polazak u školu, kojim je obuhvaćemo oko 45 odsto od svih mališana koji će naredne školske godine sjesti u školske klupe.

"Porodica treba da ima brigu društva i ono što je u našoj nadležnosti nastojimo da realizujemo. Od 2002. godine bilježimo stalni pad nataliteta i sve ove aktivnosti su sa našeg stanovišta podsticaj kako bi natalitet bio bolji", rekao je Malešević.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović istakao je da je zavod u proteklom periodu mnogo toga uradio kada je riječ o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

"Izdali smo niz publikacija, slikovnica i bojanki, dva značajna rječnika njemačkog i engleskog jezika, te vrlo važnu knjigu Nataše Cvijanović 'Pedagoški programi i dječiji razvoj'. Danas promovišemo didaktičku igru 'Јedi zdravo! Bravo! Bravo!', koja će mnogo koristiti i pedagozima i djeci", istakao je Ristović.

Rukovodilac vrtića "Anđelak" Rada Šeranić pojasnila je da je riječ o veoma edukativnoj igri kojom djeca uče kako da se ponašaju za stolom i šta je zdrava hrana.

Ova didaktička igra osvojila je prvu nagradu na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture za najbolje didaktičko sredstvo, a njeni autori su pedagozi Danica Mojić i Milena Јović, a izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.