X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/05/2018 |  08:54 | Izvor: B92

Pijete je svakodnevno, ali ovo o njoj vjerovatno niste znali

Konzumiranje gazirane vode može da bude višestruko korisno za organizam, jer ona pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.
Voda - Foto: nezavisne novine
VodaFoto: nezavisne novine

Ona povoljno djeluje i na srce, što je pokazalo Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine.

Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika istraživnja, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju. Otkriveno je da je prosječna gustina kostiju bila smanjena samo kod žena koje su tri puta nedjeljno pile gazirane slatke napitke poput sokova.

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika sa Univerziteta u Bostonu.

Sa druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva mjeseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti, piše portal 021.

Јoš jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora poslije dvije nedjelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu.

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje. Uz to osvježava i hidrira.