X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:39 ⇒ 10:39 | Izvor: SRNA

Vlada Srbije finansira filmski projekat o Јasenovcu

Vlada Srbije, na inicijativu predsjednika države Aleksandra Vučića, spremna je da finansira grandiozni filmski projekat o stradanju srpskog naroda, Јevreja i Roma u Јasenovcu, pišu beogradske Večernje novosti.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

List, pozivajući se na neimenovane izvore bliske državnom vrhu, navodi da država planira da izdvoji i do 20 miliona evra za snimanje igranog filma o zloglasnom stratištu u NDH, ali i da angažuje eminentne predstavnike sedme umjetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Sagovornici lista naveli su da se Srbija na ovaj korak odlučuje sada prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan posao, ali i zato što ova ideja ima vrijednosne elemente.

List ističe da se do sada niko u srpskoj kinematografiji nije usudio da estetski oblikuje jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja.

Uz to, konstantni pokušaji da razmjere ovog stradanja budu umanjene ili oskrnavljena uspomena na žrtve /najočitiji primjer postavljanje table "Za dom spremni!" nadomak logora/ iziskuju ovaj civilizacijski napor, zaključuje list.