latinica  ћирилица
16/05/2018 |  20:23 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Otvorena izložba arhivskih dokumenata o patrijarhu srpskom Varnavi

U Banjaluci je večeras otvorena izložba arhivskih dokumenata "Varnava, patrijarh srpski /1930-1937/: pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik", povodom obilježavanja Spasovdana, krsne slave grada Banjaluka.
Izložba o patrijarhu Varnavi (foto: facebook.com/mrradojicicigor) -
Izložba o patrijarhu Varnavi (foto: facebook.com/mrradojicicigor)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na otvaranju izložbe da je ona posvećena Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Varnavi, povodom 85 godina od njegovog boravka u Banjaluci.

On je napomenuo da je patrijarh Varnava jedna od značajnijih ličnosti, odnosno drugi patrijarh obnovljene Pećke patrijaršije, koji je ostavio značajan trag.

"Patrijarh Varnava uticao je na donošenje Ustava Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a za sedam godina, koliko je bio na čelu srpske Patrijaršije, obnovljeno je više od 250 hramova", naveo je Radojičić.

On je dodao da na njegov boravak u Banjaluci podsjećaju brojni hramovi koji su obnovljeni u to vrijeme.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da izložba svjedoči o značaju ličnosti patrijarha Varnave.

"Izložba, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i Arhiv Srpske pravoslavne crkve, sadrži 26 panoa i biće otvorena naredna dva mjeseca u Kulturnom centru Banski dvor", rekao je Stojnić.

On je istakao značaj ove izložbe, koja je i prilika da se Banjalučani upoznaju o kulturnom blagu, naročito za one najmlađe.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović rekao je da ova izložba, osim faktografskog i dokumentarnog svjedočanstva o radu patrijarha Varnave, predstavlja i dobru saradnju dva arhiva.

"U vremenu kada se treba boriti za dokumenta koja govore o jedinstvu i identitetu našeg naroda, izložba o ovakvom patrijarhu može samo da bude korak više ka razvoju arhivske djelatnosti", istakao je Pilipović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni građani.