latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:46 | Autor: SRNA

Gluhaković: Turistički potencijal privlači sve više gostiju

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je na otvaranju 9. Međunarodnog sajma turizma i gastrokulture "Bijeljina-turist" da Semberija i cijela Republika Srpska moraju još više promovisati i bolje iskoristi turističke potencijale i prirodna bogatstva kojima obiluju.
Otvaranje sajma turizma u Bijeljini - Foto: RTRS
Otvaranje sajma turizma u BijeljiniFoto: RTRS

"Uz bogatstvo i potencijale koje imamo potrebno je da unaprijedimo sve što je dobro i otklonimo sve što je loše", rekao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska u turizmu nudi velike banjske kapacitete, kvalitetan zimski i bogat vjerski turizam, divne planine i rijeke i iznad svega, divne gostoprimljive ljude.

"Za četiri mjeseca od početka godine uplata boravišne takse u Srpskoj povećana je za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je sve više turista na ovim prostorima", istakao je Gluhaković.

Ministar je rekao novinarima da je za 27 odsto povećan i broj dolazaka u Srpsku u prva tri mjeseca, kao i broj noćenja, a najveći rast bilježi tranzitni turizam.

Otvaranju sajma prisustvovala je i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović koja je istakla da je Bijeljina kapija za ulazak turista u Srpsku, što daje poseban značaj ovoj manifestaciji.

Ona je rekla novinarima da je Etno-selo "Stanišići" inicijalna turistička destinacija koja dovodi turiste u Bijeljinu, ali da ovaj grad nudi i kvalitetne hotele, brojne kulturne manifestacije kao najbolje promotere turizma, sada i zaštićeno močvarno područje Gromiželj, što je vrlo atraktivno za strane turiste, kao i sjajne potencijale za razvoj seoskog turizma.

"U prvom kvartalu broj noćenja u Republici Srpskoj povećan je za 22,3 odsto, što je izuzetno i nadamo se dobroj turističkoj sezoni tokom cijele godine", navela je Јovanovićeva.

U obraćanju izlagačima i posjetiocima sajma gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je značaj sajmova i privatnog preduzetništva u gradu, kao i sve veći udio od turizma u razvoju ovoga kraja.

Dvodnevni Sajam turizma i gastrokulture "Bijeljina-turist" održava se na trgu u centru grada, a više od 80 domaćih izlagača i gostiju iz zemalja regiona predstavljeno je na 500 metara kvadratnih izložbenog prostora.