latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:00 | Autor: SRNA

Trebinje - Eminentni kardilozi pregledali 220 pacijenata

U deset internističkih ambulanti Bolnice Trebinje danas je tim od 15 eminentnih kardiologa iz Srbije i Republike Srpske pregledao 220 najhitnijih pacijenata sa područja Hercegovine koji su na listi čekanja i do šest mjeseci, potvrdio je Srni direktor Bolnice Borislav Grubač.
Bolnica Trebinje - Foto: RTRS
Bolnica TrebinjeFoto: RTRS

Pregledi su obavljeni na inicijativu gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, koji je nedavno u Beogradu dogovorio posjetu ljekara, želeći na ovaj način da se smanje liste čekanja, odnosno da se izađe u susret hitnim slučajevima tako što će ih pregledati najstručniji kardiolozi.

Pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Nebojša Tasić istakao je da je sa pacijentima danas radila multidisciplinarna ekipa ljekara predvođena timom od deset ljekara sa "Dedinja", napominjući da su u ekipi bili i doktori iz Užica, Požarevca, Doboja iz Republike Srpske.

"Odziv pacijenata je bio veliki, a, nažalost, veliki je broj teških slučajeva koji zahtevaju dodatne dijagnostičke procedure. Znatan broj bolesnika je sa srčanom slabošću i svima je urađen ultrazvuk, korigovali smo terapiju gde je potrebno, odnosno uveli novu gde je bilo neophodno. Najvažnije je da su pacijenti bili zadovoljni, a i cela organizacija je bila dobra", istakao je Tasić i zahvalio trebinjskom gradonačelniku i menadžmentu Bolnice Trebinje.

On je napomenuo da su pacijenti različite životne dobi, da ima i mladih, ali najviše onih preko 50 godina.

"Bilo je pacijenata i od 80 godina i to je za kardiovaskularne bolesti sasvim normalno. Danas nije bilo intervencija, samo smo radili preglede. Bio je i veći broj pacijenta koji su imali neku intervenciju na "Dedinju", pa su danas iskoristili priliku da dođu", napomenuo je Tasić.

On je naveo da su kod pacijenata, između ostalog, uočili povišen krvni pritisak, da ima dosta različitih poremećaja ritma srca, dominiraju aritmije, a znatan je broj bolesnika sa srčanom slabošću.

Tasić kaže da ga iznenađuje koliko je pacijenata na listi čekanja.

Načelnik Internog odjeljenja Bolnice Trebinje Aleksandar Radanović zahavlio je kolegama na pomoći i istakao da im mnogo znači što su danas završili hitne slučajeve sa liste čekanja.

"Svih 400 pacijenata, koliko ih je na listi, smo kontaktirali, jer smo planirali da ih sve pregledamo u toku ova dva dana, ali se pozivu odazvalo njih 220", istakao je Radanović i dodao da su ostali zadovoljni terminom pregleda.

Radanović ističe da Bolnica Trebinje ima dva kardiologa koji svakog mjeseca pregledaju od 400 do 450 pacijenata, ali da se lista čekanja oduži na par mjeseci, zbog čega je ova pomoć vrlo značajna.

"Trenutno nema nekog značajnijeg čekanja na pregled kardiologa zahvaljujući ovoj akciji", rekao je Radanović.