latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:12 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Putin: Evropa treba da pomogne u obnovi Sirije

Evropske zemlje bi trebalo da pomognu u ponovnoj izgradnji Sirije, ukoliko žele da se izbjeglice vrate u tu zemlju, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: www.rt.com) -
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: www.rt.com)

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u Sočiju pozvao na depolitizovanu obnovu Sirije.

Rusija je osporila stav EU da bi Zapad trebalo da se usredsredi samo na humanitarnu pomoć, a da ne obezbijedi novac za ponovnu izgradnju Sirije, sve dok sirijski predsjednik Bašar el Asad ne "podijeli" vlast sa opozicijom.

Neophodno je pokrenuti politički proces u Siriji i Njemačka je spremna da promoviše takav proces, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je naglasila da je politički proces u Siriji "očajnički potreban" i da je Berlin spreman da ga podrži.

Merkelova je rekla da je zabrinuta zbog odredbe u kojoj se navodi da će oni Sirijci koji nisu u određenom vremenskom roku dobili pravo na imovinu u Siriji izgubiti svoje pravo na to, javio je TASS.

Rusija je osporila stav EU da bi Zapad trebalo da se usredsredi samo na humanitarnu pomoć, a da ne obezbijedi novac za ponovnu izgradnju Sirije, sve dok sirijski predsjednik Bašar el Asad ne "podijeli" vlast sa opozicijom.

Strateški interes Njemačke je da održava dobre odnose sa Rusijom, rekla je Merkel poslije sastanka.

Merkelova je rekla da takvi odnosi nisu protivni nastavku čvrstog transatlantskog prijateljstva.

Ona je naglasila da postoji potreba za nastavkom transportovanja gasa preko Ukrajine čak i poslije završetka gradnje gasovoda "Sjeverni tok 2", koji će zaobići tu zemlju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi transportovanje gasa u Evropu moglo biti nastavljeno preko Ukrajine, čak i nakon završetka gradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" preko Baltičkog mora.

On je nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u Sočiju rekao da Rusija nema namjeru da obustavi isporučivanje gasa zemljama EU preko Ukrajine.

Putin je naglasio da će se transportovanje gasa preko Ukrajine nastaviti ukoliko i dalje bude ekonomična, javio je AP.

Njemačka želi ruski gas i izračunala je da će novi gasovod omogućiti veću vrijednost za novac u poređenju sa drugim opcijama, ali nova ruta zaobilazi Ukrajinu, koja se u velikoj mjeri oslanja na tranzitne takse za ruski gas.