latinica  ћирилица
18/05/2018 |  17:39 | Autor: SRNA

Biće zatraženo izuzeće vještaka Ganića zbog optužnice za ratni zločin

Tužilaštvo BiH će, nakon što je potvrđena optužnica protiv Nehrua Ganića za ratni zločin, tražiti njegovo izuzeće kao vojnog vještaka u predmetu protiv dvojice nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Mensura Đakića i Begdaza Kajtazija koji su optuženi za zločin počinjen nad srpskim civilima u Brčkom.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Vještaka Ganića je angažovala odbrana optuženog Đakića, nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona 108. brigade HVO-a, kako bi iznio nalaz o vojnim pitanjima, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Đakića i Kajtazija za zločin nad civilima počinjen u septembru 1992. godine u selu Bukvik.

Đakić se tereti da 15. septembra 1992. godine nije spriječio vojnika da ubije tri lica srpske nacionalnosti, te da nakon toga nije kaznio počinioca.

Bivši pripadnik HVO-a Kajtazi optužen je da je istog dana, pucajući iz automatske puške, ubio dvije Srpkinje - Milku i Radojku Brestovački.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je da će od Suda BiH zatražiti izuzeće vještaka Ganića jer, kako kaže, nije normalno da vještači lice koje je optuženo za ratni zločin.

"To je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku i principima restorativne pravde. Saslušanje vještaka, a da je u istom trenutku on optužen za ratni zločin u kojem je stradalo nekoliko desetina ljudi srpske nacionalnosti, nije objektivno", naglasio je Јanjić.

Đakićev advokat Osman Mulahalilović rekao je da nema informaciju o potvrđenoj optužnici protiv Ganića, ali da ta činjenica, ako je tačna, ne mijenja stvari jer je on vještak.

Mulahalilović je, između ostalog, istakao da je "vrlo indikativno da je optužnica potvrđena nakon što je Ganić počeo vještačiti".

Sud BiH je krajem aprila potvrdio optužnicu protiv Ganića, bivšeg komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, za zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području sela Čemerno u opštini Ilijaš.

U potvrđenoj optužnici navodi se da je plan i cilj napada na selo Čemerno bilo, između ostalog, ubistvo svih lica srpske nacionalnosti u selu, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljenike koji su položili oružje, kao i prekomjerno i vojnim potrebama neopravdano uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine.